Krémové potěšení: Těstoviny s nivou a smetanou, které si zamilujete

Těstoviny S Nivou A Smetanou

Klasické těstoviny

Těstoviny s nivou a smetanou patří mezi klasiku české kuchyně. Jsou jednoduché na přípravu, rychlé a zasytí. Navíc si je můžeme připravit na mnoho způsobů. Základem jsou samozřejmě kvalitní těstoviny. Vybrat si můžeme z nepřeberného množství tvarů, ať už jsou to vrtule, kolínka, penne nebo třeba farfalle. Důležité je zvolit ty, které se hodí k omáčce. V tomto případě se hodí spíše kratší tvary těstovin, které se v omáčce dobře obalí.

Recept na těstoviny s nivou a smetanou je velmi jednoduchý. Stačí uvařit těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím si v hrnci rozehřejeme máslo a přidáme prolisovaný česnek. Necháme krátce zesklovatět a zalijeme smetanou. Do smetany rozdrobíme nivu a necháme ji rozpustit. Omáčku osolíme, opepříme a můžeme přidat i špetku muškátového oříšku. Nakonec do omáčky vmícháme scezené těstoviny a můžeme podávat.

Pro ozvláštnění chuti můžeme do omáčky přidat i další ingredience. Skvěle se hodí například opečená slanina, vlašské ořechy nebo sušená rajčata. Těstoviny můžeme posypat i čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Fantazii se meze nekladou a každý si tak může recept upravit podle své chuti.

Tajemství smetany

Smetana, to je ten tajný agent, co z obyčejných těstovin s nivou udělá gurmánský zážitek. Jak to dělá? Je to hlavně o tom správném druhu a načasování. Na těstoviny s nivou se nejvíc hodí smetana ke šlehání, ta jim dodá tu správnou krémovou konzistenci a jemnou chuť. A kdy ji přidat? Určitě ne hned na začátku! Počkejte, až se niva na těstovinách rozpustí a pak teprve vmíchejte smetanu. Jen tak se sýr a smetana krásně spojí a vytvoří neodolatelnou omáčku. A ještě jeden tip – zkuste do smetany přidat špetku muškátového oříšku, ten se k nivě a těstovinám perfektně hodí.

Výběr správné nivy

Svět niv je pestrý a pro laika může být obtížné se v něm zorientovat. Pro přípravu těstovin s nivou a smetanou se nejlépe hodí sýry s výraznější, pikantnější chutí. Mezi favority patří tradiční česká Niva, francouzská Roquefort nebo italská Gorgonzola. Tyto sýry se vyznačují specifickou vůní a intenzivní chutí, která dodá vašim těstovinám nezaměnitelný charakter. Pokud preferujete jemnější chuť, sáhněte po variantách s bílou plísní, jako je například Cambozola nebo Brie. Tyto sýry se vyznačují krémovou texturou a méně výraznou chutí, která se hodí pro ty, kteří dávají přednost delikátnějším kombinacím. Při výběru nivy věnujte pozornost datu spotřeby a celkovému vzhledu sýra. Čerstvá niva by měla mít pevnou texturu a příjemnou vůni. Vyhněte se sýrům s nahnědlými skvrnami nebo nepříjemným zápachem, které svědčí o jejich špatné kvalitě.

těstoviny s nivou a smetanou

Dokonalé vaření těstovin

Základem pro dokonalé těstoviny s nivou a smetanou jsou samozřejmě perfektně uvařené těstoviny. Vždy se řiďte návodem na obalu, ale obecně platí pár pravidel. Použijte velký hrnec s dostatkem osolené vody. Těstoviny vařte al dente, tedy na skus. Sceďte je, ale nenechávejte okapat příliš dlouho, aby se neslepily. A teď už k receptu! Na másle opečte na kostičky nakrájenou slaninu dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce orestujte. Vlijte smetanu a nechte provařit. Poté vmíchejte na kostičky nakrájenou nivu a míchejte, dokud se nerozpustí a nevytvoří hladká omáčka. Osolte, opepřete a vmíchejte uvařené těstoviny. Dobře promíchejte a ihned podávejte. Pro ještě lahodnější chuť posypte strouhaným parmazánem a ozdobte lístky čerstvé bazalky.

Jemná smetanová omáčka

Jemná smetanová omáčka je klíčem k dokonalým těstovinám s nivou. Správně připravená omáčka krásně obalí těstoviny a vytvoří neodolatelně krémovou texturu, která se bude rozplývat na jazyku. Základem je kvalitní smetana na vaření, ideálně s vyšším obsahem tuku, která se na mírném ohni pomalu zahřívá. Do teplé smetany se pak postupně vmíchává rozdrobená niva, dokud se nerozpustí a nevytvoří hladký krém. Pro dosažení té nejlepší chuti je důležité zvolit kvalitní nivu s výraznou chutí a aroma. Množství nivy můžete upravit podle vlastní preference, ale pamatujte, že méně je někdy více. Pro zjemnění chuti můžete do omáčky přidat lžíci másla a dochutit ji špetkou čerstvě mletého černého pepře. Sůl obvykle není potřeba přidávat, protože niva je sama o sobě slaná. Pokud chcete experimentovat, můžete do omáčky přidat i další ingredience, jako je například restovaná slanina, vlašské ořechy nebo sušená rajčata. Fantazii se meze nekladou, důležité je, aby vám výsledná chuť těstovin s nivou a smetanou maximálně vyhovovala.

Trik s vodou z těstovin

Při vaření těstovin s nivou a smetanou existuje jeden trik, který pozvedne vaše jídlo na novou úroveň chuti. Tajemství se skrývá ve vodě, ve které se těstoviny vaří. Během vaření se do vody uvolňuje škrob z těstovin, a právě ten dodá omáčce dokonalou krémovou konzistenci a pomůže propojit všechny chutě dohromady.

Místo abyste vodu po uvaření těstovin slili, odložte si hrnek či dva stranou. Poté, co smícháte uvařené těstoviny s nivou a smetanou, začněte pomalu přidávat škrobovou vodu do hrnce. Voda pomůže omáčce zhoustnout a lépe se propojit s těstovinami. Navíc se tak do omáčky dostanou i zbytky škrobu, které by jinak přišly nazmar. Výsledkem bude krémovější, lahodnější a chuťově vyváženější pokrm.

těstoviny s nivou a smetanou

Spojení chutí

Těstoviny s nivou a smetanou, to je spojení, kterému neodolá snad žádný milovník výrazných chutí. Jemná smetana krásně zjemní pikantní chuť nivy a společně pak vytvoří sametově hebkou omáčku, která dokonale obalí každý kousek těstovin. Tajemství dokonalého výsledku spočívá v použití kvalitní nivy s vysokým obsahem modré plísně a smetany na vaření s vyšším procentem tuku. Právě ty dodají pokrmu tu správnou chuť a konzistenci.

Nebojte se experimentovat s druhy těstovin. Skvěle se hodí například tagliatelle, farfalle nebo penne. Pro ještě intenzivnější chuťový zážitek můžete do omáčky přidat i trochu nastrouhaného parmazánu, hrst nasekaných vlašských ořechů nebo kapku bílého vína. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, těstoviny s nivou a smetanou vás zaručeně nezklamou.

Servírování a dekorace

Těstoviny s nivou a smetanou servírujeme ihned po uvaření, dokud jsou ještě horké a omáčka krásně krémová. Pro dosažení dokonalého chuťového zážitku je důležité servírovat těstoviny na nahřátých talířích, aby rychle nevychladly.

Kromě samotné chuti hraje roli i vizuální stránka pokrmu. I jednoduché těstoviny s nivou a smetanou můžeme ozdobit a dodat jim na atraktivitě. Skvěle se hodí čerstvé bylinky, například nasekaná petrželka, pažitka nebo bazalka. Pro barevnější efekt můžeme přidat i cherry rajčátka rozkrojená na poloviny nebo na plátky nakrájená sušená rajčata.

Zapomenout nesmíme ani na sýr! Kromě nivy, která je již součástí omáčky, můžeme na závěr posypat těstoviny hoblinkami parmazánu nebo nastrouhaným pecorinem. Tyto sýry dodají pokrmu další chuťový rozměr a zároveň ho hezky ozdobí.

Pro milovníky pikantnějších jídel můžeme dozdobit těstoviny s nivou a smetanou i čerstvě mletým černým pepřem nebo špetkou chilli vloček. Fantazii se meze nekladou, důležité je, aby vám pokrm chutnal a zároveň lahodil oku.

Tipy pro labužníky

Pro ty, co si rádi s jídlem hrají a chtějí z receptu na těstoviny s nivou a smetanou vykouzlit opravdovou delikatesu, tu máme pár tipů. Nebojte se experimentovat s různými druhy nivy. Každá dodá pokrmu trochu jinou chuť. Zkuste například výraznější nivu s modrou plísní nebo jemnější s bílou plísní. Pro lahodnější chuť přidejte do omáčky trochu bílého vína. Nechte ho na mírném ohni zredukovat, než vmícháte smetanu. Smetanu můžete nahradit i mascarpone, které omáčce dodá ještě krémovější konzistenci. Dochuťte omáčku čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Nezapomeňte na bylinky! Čerstvá petrželka nebo pažitka se k těstovinám s nivou a smetanou skvěle hodí. Před podáváním posypte těstoviny nastrouhaným parmazánem. Dodá jim to další chuťový rozměr.

těstoviny s nivou a smetanou
Vlastnost Hodnota
Náročnost Nízká
Doba přípravy 20 minut

Vegetariánská varianta

Pro milovníky sýrových omáček, kteří se zdržují masa, existuje snadná a chutná cesta, jak si vychutnat těstoviny s nivou a smetanou i v bezmasé verzi. Základem je samozřejmě kvalitní niva, která dodá omáčce intenzivní chuť a krémovou texturu. Místo slaniny můžeme sáhnout po restované zelenině, která pokrm nejen odlehčí, ale také obohatí o vitamíny a vlákninu. Skvěle se hodí například cuketa, lilek, paprika, žampiony nebo cherry rajčátka. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat i špetku chilli nebo provensálského koření. Do základu z nivy a smetany pak vmícháme orestovanou zeleninu a necháme prohřát. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a vmícháme do připravené omáčky. Vegetariánské těstoviny s nivou a smetanou můžeme ozdobit čerstvými bylinkami, jako je petrželka, pažitka nebo bazalka. Pro extra porci chuti posypeme pokrm strouhaným parmazánem.

Párování s vínem

Těstoviny s nivou a smetanou si žádají víno, které dokáže vyvážit jejich intenzivní chuť. Sýr s modrou plísní má výraznou, slanou a pikantní chuť, kterou smetana zjemňuje. Ideální víno by mělo mít dostatečnou kyselinku, aby prořízlo bohatost smetany a zároveň doplňovalo chuť nivy. Skvělou volbou je suché bílé víno s vyšší kyselinkou, například Sauvignon Blanc z Nového Zélandu nebo Chardonnay z Burgundska. Tyto odrůdy nabízejí svěží ovocné tóny, které krásně ladí se sýrem. Pokud preferujete červené víno, sáhněte po lehčím typu s jemnými tříslovinami, jako je Pinot Noir z Alsaska nebo Beaujolais z Francie. Tyto odrůdy mají ovocný charakter s tóny červeného ovoce, které se skvěle doplňují s chutí nivy a smetany. Pro ty, kteří mají rádi vína s bublinkami, je výbornou volbou suché Prosecco. Jeho svěžest a perlivost osvěží patro a zároveň podtrhne krémovou texturu pokrmu. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nezapomeňte víno podávat vychlazené na správnou teplotu, aby vynikly všechny jeho chuťové nuance.

těstoviny s nivou a smetanou

Publikováno: 15. 08. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: Karel Čapek

Tagy: těstoviny s nivou a smetanou