Tvary těstovin: Průvodce gastronoma bludištěm nudlí

Druhy Těstovin Podle Tvaru

Dlouhé a tenké

Těstoviny, tyhle všestranné suroviny, se pyšní neuvěřitelnou škálou tvarů a velikostí. Mezi nejoblíbenější patří bezesporu ty dlouhé a tenké. Ať už se jedná o klasické špagety, elegantní linguine nebo jemné vlasy andělské, tyto tvary těstovin spojuje jejich všestrannost a schopnost perfektně se hodit k nejrůznějším omáčkám. Dlouhé a tenké těstoviny jsou jako stvořené pro lehké, krémové omáčky, které se na nich krásně udrží. Skvěle si rozumí i s omáčkami na bázi olivového oleje, bylinek a česneku. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, s dlouhými a tenkými těstovinami nikdy nešlápnete vedle.

Široké a ploché

Těstoviny, ty úžasně univerzální dárky z kuchyně, se pyšní neuvěřitelnou škálou tvarů a velikostí. Mezi nimi hrají důležitou roli i ty široké a ploché. Právě jejich tvar jim propůjčuje schopnost dokonale se snoubit s bohatými a hutnými omáčkami. Představte si, jak se smetanová omáčka s houbami krásně rozprostře po celé ploše širokých nudlí, nebo jak se rajčatová omáčka s masem zachytí v záhybech lahodných fettuccine. Široké a ploché těstoviny jsou jako stvořené pro gurmány, kteří si rádi vychutnají každé sousto plné chuti. Mezi nejoblíbenější zástupce patří bezesporu lasagne, které se s oblibou vrstvý s omáčkou a sýrem a zapékají dozlatova. Neméně populární jsou i tagliatelle, pappardelle nebo fettuccine, které se skvěle hodí k omáčkám na bázi smetany, masa nebo hub. Ať už zvolíte jakýkoli druh, s širokými a plochými těstovinami nikdy nešlápnete vedle.

Krátké a trubičkovité

Těstoviny, ty úžasné dárkyně sytosti, se pyšní nepřeberným množstvím tvarů a velikostí. Mezi nejoblíbenější a nejvšestrannější patří bezesporu krátké a trubičkovité tvary. Tyto malé kousky kulinářského umění se hodí do polévek, salátů i jako příloha k masu či zelenině.

Mezi krátké a trubičkovité těstoviny řadíme například penne, s jejichž dírkami se omáčka krásně propojí. Maccheroni, s jejich mírně zahnutým tvarem, zase výborně drží hustší omáčky. A co teprve fusilli, ty se svými spirálami hravě zachytí každý kousek pesta.

Ať už zvolíte jakýkoli tvar, krátké a trubičkovité těstoviny vám zaručeně zpříjemní nejedno jídlo.

Spirály a šroubovice

Do světa těstovin se řadí i tvary, které zaujmou na první pohled – spirály a šroubovice. Tyto tvary se liší nejenom vizuálně, ale i vlastnostmi, které ovlivňují jejich použití v kuchyni. Spirály, jako jsou fusilli nebo rotini, mají obvykle kratší a sevřenější závity. Díky tomu výborně drží omáčku uvnitř spirály a hodí se tak k hustším omáčkám s kousky masa nebo zeleniny. Naproti tomu šroubovice, jako jsou spaghetti alla chitarra nebo bucatini, mají delší a otevřenější závity. Ty jsou ideální pro lehčí omáčky, které se krásně obalí kolem každého vlákna. Šroubovice se také často používají do polévek, salátů nebo se zapékají.

Vějířky a mušličky

Těstoviny ve tvaru vějířků a mušliček patří mezi ty nejvděčnější. Snadno se s nimi pracuje, hodí se do polévek, salátů i k omáčkám. Vějířky, italsky farfalle, vděčí za svůj název vzhledu připomínajícího motýlí křídla. Jsou ideální pro zachycení hustších omáček. Mušličky, italsky conchiglie, se zase pyšní roztomilým tvarem lastury. Existují v různých velikostech, od drobných „conchigliette“ vhodných do polévek, až po velké „conchiglioni“, které se dají plnit nejrůznějšími náplněmi. Ať už zvolíte vějířky, nebo mušličky, s těmito tvary těstovin zaručeně nešlápnete vedle.

Polštářky a taštičky

Polštářky a taštičky, to je svět fantazie v kuchyni! Tyto těstoviny, často s náplní, jsou důkazem, že i obyčejné jídlo může být malé umělecké dílo. Mezi nejznámější zástupce patří bezesporu ravioli. Tyto italské kousky, tradičně plněné masem, sýrem nebo špenátem, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Podobné jsou jim tortellini, menší a kulatější, často podávané v silném vývaru. A nesmíme zapomenout na agnolini, malé taštičky připomínající pupen růže. Ať už si vyberete jakýkoli tvar, s těmito těstovinami se vaše kulinářské možnosti stávají nekonečnými.

Svět těstovin není jen nudle a špagety. Je to pestrá přehlídka tvarů, od drobných puntíků pro potěchu oka až po mohutné trubice, které hravě pojmou vydatnou náplň. Každý tvar má své opodstatnění, svůj příběh a svůj ideální způsob přípravy.

Hana Veselá

Speciální tvary

Kromě klasických tvarů těstovin, jako jsou špagety, penne nebo vrtule, existuje nepřeberné množství speciálních tvarů, které obohacují gastronomický zážitek a otevírají dveře k nekonečným kulinářským možnostem. Tyto tvary se liší nejen vzhledem, ale často i texturou a schopností absorbovat omáčky. Mezi nejoblíbenější speciální tvary patří například farfalle, motýlci, jejichž tvar je ideální pro zachycení hustších omáček. Conchiglie, mušličky, se zase hodí pro zapékání a plnění různými náplněmi. Orecchiette, malé ouško, jsou typické pro jižní Itálii a skvěle se kombinují s brokolicí a sardelemi. Výběr správného tvaru těstovin k dané omáčce je klíčový pro dosažení dokonalé harmonie chutí. Experimentujte a objevujte rozmanitost světa těstovin!

Druhy těstovin podle tvaru
Tvar těstovin Popis Typická omáčka
Spaghetti Dlouhé, tenké, kulaté těstoviny Rajčatová, aglio olio
Penne Krátké, trubičkovité těstoviny se šikmými konci Smetanová, sýrová
Fusilli Šroubovité těstoviny Pesto, sýrová

Regionální speciality

Česká republika se pyšní bohatou škálou kulinářských tradic a těstoviny nejsou výjimkou. Různé tvary těstovin se v jednotlivých regionech těší odlišné oblibě a pojí se s nimi specifické recepty. Například východní Čechy jsou proslulé svými „nudlemi s mákem“, kde se používají široké a tenké nudle, zatímco na Moravě se setkáme s „tvarohovými šiškami“, pro které jsou typické malé, kulaté nočky. V jižních Čechách zase vévodí „fleky“, silnější čtverce těsta podávané s zelím nebo houbami. Tyto regionální speciality dokazují, že svět těstovin zdaleka nekončí u špaget a boloňské omáčky a nabízí nepřeberné množství chutných variací.

Publikováno: 09. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití