Švédské smradlavé ryby: Pochoutka, nebo smradlavá výzva?

Švédské Smradlavé Ryby

Smradlavá pochoutka ze Švédska

Švédsko je známé pro mnoho věcí – nádhernou přírodu, moderní design a samozřejmě i pro své kulinářské speciality. Jednou z nich, která ale neosloví každého, je surströmming, v překladu „kyselý sleď“. Tato tradiční švédská pochoutka je známá především svým pronikavým aroma, které někteří přirovnávají k zápachu zkažených vajec či kanalizace. Surströmming se vyrábí z malých sleďů z Baltského moře, které se po vykuchání nasolí a nechají se několik měsíců fermentovat v sudech. Během této doby se v rybách množí bakterie mléčného kvašení, které jim dodávají charakteristickou chuť a aroma.

I když se to nemusí zdát, surströmming je ve Švédsku považován za delikatesu a konzumuje se obvykle s tenkým chlebem, bramborami a cibulí. Pokud byste se odvážili tuto netradiční pochoutku ochutnat, doporučuje se otevírat konzervu venku a to s maximální opatrností, jelikož uvnitř panuje silný tlak.

Fermentace: Tajemství chuti

Švédské smradlavé ryby, známé také jako surströmming, jsou lahůdkou, která dělí svět na dva tábory: ty, kteří milují jejich intenzivní aroma, a ty, kteří se jim vyhýbají obloukem. Tajemství jejich charakteristické chuti a vůně spočívá ve fermentaci. Fermentace je proces, při kterém mikroorganismy, jako jsou bakterie nebo kvasinky, přeměňují cukry na kyseliny, plyny a další sloučeniny. V případě surströmmingu se používá sůl k regulaci růstu bakterií, konkrétně Haloanaerobium, které produkují kyselinu propionovou a sirovodík, zodpovědné za silnou vůni. Tento proces fermentace trvá několik měsíců a probíhá v uzavřených plechovkách, ve kterých se hromadí plyny, čímž se plechovky charakteristicky nafukují. Ačkoliv se může zdát surströmming pro někoho odpudivý, pro Švédy je to tradiční pochoutka s dlouhou historií a konzumace surströmmingu je pro ně společenskou událostí.

Historie surströmmingu

Původ švédských smradlavých ryb, jak se často s nadsázkou nazývá surströmming, se datuje stovky let zpět. Existuje několik teorií o tom, jak tato nezvyklá pochoutka vznikla. Jedna z nich praví, že ve středověku Švédové, zvyklí na dlouhé námořní plavby, potřebovali konzervovat ryby na dlouhou dobu. Solení tehdy bylo drahé, a tak experimentovali s fermentací. Zjistili, že sleď obecný, ulovený na jaře v Baltském moři, se v sudech během teplých měsíců fermentuje a získává specifickou chuť a aroma. I když se později sůl stala dostupnější, surströmming si uchoval své místo v kultuře a tradicích severního Švédska, kde je dodnes považován za delikatesu.

Výroba: Proces krok za krokem

Tradiční výroba švédských fermentovaných ryb, známých jako surströmming, je fascinujícím procesem, který se dědí po generace. Vše začíná s jarním výlovem sledě baltského z Botnického zálivu. Ryby se čistí a nechávají se v sudech se silným solným roztokem po dobu několika týdnů. Tento proces fermentace, probíhající za účasti bakterií produkujících kyselinu propionovou, dodává surströmmingu jeho charakteristickou štiplavou vůni. Po dostatečném prokvašení se ryby konzervují do plechovek, kde proces zrání pokračuje. Důležité je, že ryby se nepasterizují, což umožňuje bakteriím dále pracovat a dodávat surströmmingu jeho unikátní chuť. Celý proces výroby, od výlovu po finální produkt, trvá minimálně šest měsíců. Výsledkem je pochoutka, která je pro mnohé symbolem švédské kultury a tradice.

Typická vůně a chuť

Švédské smradlavé ryby, delikatesa s dlouhou tradicí, jsou proslulé svým, řekněme, specifickým aroma. Vůně, která mnohým připomíná znečištěnou vodu či shnilá vejce, je způsobena fermentací rybího masa. Během zrání, které trvá i několik měsíců, se v rybách množí bakterie produkující kyselinu propionovou a sirovodík, jež dodávají pokrmu jeho charakteristický odér. Chuť surströmming je pak překvapivě jemnější než vůně, slaná a mírně kyselá s umami tóny. Intenzita chuti se liší v závislosti na délce zrání a druhu použité ryby.

Servírování a konzumace

Švédské smradlavé ryby, delikatesa s intenzivním aroma, se nekonzumují jen tak na chuť. Existuje určitá etiketa, jak tento pokrm servírovat a jíst, aby si ho i ti nejzdráhavější strávníci užili bez zbytečných nehod.

Surströmming se obvykle podává s tenkým, neochuceným chlebem zvaným tunnbröd, vařenými bramborami a nakrájenou cibulí. Někteří si pochutnají i na kombinaci s kyselou smetanou nebo vejci. Důležité je rybu před konzumací zbavit silně aromatické šťávy, ve které zraje.

Tradičně se surströmming konzumuje venku, aby se zápach nešířil do interiéru. Konzervu otevíráme opatrně a nejlépe pod vodou, abychom minimalizovali explozi aromatické šťávy. Surströmming se jí malými kousky, které se položí na chléb a doplní ostatními ingrediencemi dle chuti.

Oblíbenost ve Švédsku

Švédské smradlavé ryby, známé také jako surströmming, jsou ve Švédsku spíše kulturním fenoménem než běžnou pochoutkou. Většina Švédů surströmming nejí a jeho konzumace je spojena s určitou dávkou recese a tradice. Obliba surströmmingu je omezena především na severní Švédsko, kde má kořeny tradice jeho fermentace. I tam se ale jedná spíše o sezónní záležitost, která se konzumuje během srpna a září. Silný zápach surströmmingu je pro mnohé Švédy odpudivý a jeho chuť, která je popisována jako velmi slaná, kyselá a štiplavá, není pro každého. Surströmming je tak ve Švédsku spíše symbolem kulturní identity a zdrojem zábavy než běžnou součástí jídelníčku.

Reakce cizinců

Švédské smradlavé ryby, neboli surströmming, jsou pro cizince často šokem. Mnoho z nich popisuje zápach jako směs zkažených vajec a kanalizace. Chuť prý není o tolik lepší. Někteří odvážlivci se odhodlají k ochutnání, ale většinou u jednoho sousta zůstanou. Reakce se různí od znechucení a dávení až po překvapivé nadšení. Někteří cizinci si surströmming zamilují a obdivují jeho specifickou chuť. Většinou se ale shodují na tom, že se jedná o opravdu silný gastronomický zážitek, na který jen tak nezapomenou. Surströmming se zkrátka nedá srovnat s ničím, co kdy ochutnali. Je to zkrátka něco, co musíte zažít na vlastní kůži (a nos).

Zdravotní aspekty

Švédské smradlavé ryby, známé také jako surströmming, jsou tradiční pochoutkou, která vyvolává rozporuplné reakce. Zatímco někteří si jejich specifickou chuť a aroma pochvalují, jiní je považují za odpudivé. Konzumace surströmmingu je spojena s určitými zdravotními aspekty, které je důležité vzít v potaz. Fermentační proces, při kterém ryby získávají svůj charakteristický zápach, produkuje také vysoké množství histaminu. Histamin je biogenní amin, který může u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, zvracení nebo průjem. Konzumace surströmmingu se proto nedoporučuje těhotným ženám, kojícím matkám, osobám s alergií na ryby nebo histamin, a lidem s oslabeným imunitním systémem.

Kde surströmming ochutnat

Ochutnat švédské smradlavé ryby, tedy surströmming, není pro slabé povahy. Jeho silné aroma, připomínající zkažené vejce a shnilé maso, odrazuje i ty nejostřílenější jedlíky. Pokud se ale přesto chcete pustit do tohoto kulinářského dobrodružství, máte několik možností. Nejsnazší cestou je navštívit Švédsko, a to konkrétně oblast Höga Kusten, kde se surströmming tradičně vyrábí a konzumuje. Zdejší restaurace a obchody s potravinami vám nabídnou širokou škálu surströmmingu, od konzerv po čerstvě otevřené plechovky. Pokud se do Švédska nechystáte, můžete zkusit štěstí ve specializovaných prodejnách se skandinávskými potravinami. Ty se nacházejí ve větších městech a občas mívají surströmming v nabídce. Poslední možností je objednat si surströmming online. Existuje několik e-shopů, které se specializují na dovoz švédských specialit, včetně surströmmingu. Při nákupu online si ale dejte pozor na datum spotřeby a na to, abyste si objednali konzervu s českými etiketami.

Vlastnost Švédské smradlavé ryby (Surströmming) Český hermelín
Země původu Švédsko Česká republika
Typ ryby Sleď baltský N/A
Vůně Silná, štiplavá, často vnímána jako nepříjemná Výrazná, pro někoho nepříjemná, pro jiného lákavá

Zajímavosti a fakta

Švédské smradlavé ryby, známé také jako surströmming, jsou opravdovou lahůdkou pro otrlé. Zrající fermentovaný sleď má natolik silný odér, že se obvykle otevírá venku a konzumuje se s bramborami, cibulí a chlebem, aby se překryla jeho specifická chuť. Ačkoliv se surströmming tradičně konzumuje v severním Švédsku, jeho popularita roste a dnes ho lze nalézt i v některých specializovaných obchodech po celém světě. Zajímavostí je, že plechovky se surströmmingingem jsou kvůli fermentačnímu procesu často nafoukané a v minulosti byly dokonce zakázány na palubách některých leteckých společností kvůli obavám z exploze. Přestože se surströmming může zdát jako bizarní pochoutka, pro Švédy je to důležitá součást kulturního dědictví a každoročně se v srpnu konají festivaly, kde se tato pochoutka oslavuje. Pokud se rozhodnete surströmming ochutnat, nezapomeňte na silný zápach, který se line z plechovky, a připravte se na intenzivní chuťový zážitek.

Publikováno: 09. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití