Stella Artois: Belgická ikona mezi pivy
Stella Artois: Belgická ikona
Stella Artois je belgické pivo s bohatou historií, které sahá až do roku 1366 v belgickém Leuvenu. Pivovar Den Hoorn, ze kterého Stella Artois vzešla, byl známý pro svou kvalitu a řemeslné zpracování. V roce 1708 se stal sládkem Sebastian Artois a v roce 1717 pivovar koupil. Pivo, které dnes známe jako Stella Artois, bylo poprvé uvařeno v roce 1926 jako speciální vánoční várka. Jméno "Stella", latinsky "hvězda", odkazuje na tuto slavnostní událost a jasnou, zlatavou barvu piva. Stella Artois se rychle stala oblíbenou volbou a dnes je jedním z nejprodávanějších piv na světě, známá pro svou osvěžující chuť a ikonický kalich, ze kterého se tradičně pije.
Historie a tradice
Naše kořeny sahají hluboko do minulosti, do časů, kdy se tradice předávaly z generace na generaci. Vždy jsme dbali na kvalitu a poctivost, ať už se jednalo o řemeslnou výrobu nebo o lidské vztahy. Tyto hodnoty si neseme s sebou dodnes a jsou pevně zakotveny v základech naší firmy. Postupem času jsme se rozrostli a modernizovali, ale jedno zůstává stejné - vášeň pro naši práci a touha přinášet vám to nejlepší.
Výroba a ingredience
Tradiční receptura se opírá o jednoduché a dostupné suroviny. Základem je kvalitní mouka, nejčastěji pšeničná, voda a sůl. Tyto tři ingredience se smíchají a hnětou, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Následně se těsto nechává kynout, aby získalo na objemu a chuti. Po vykynutí se tvaruje do požadovaných forem a peče se v troubě dozlatova.
Charakteristická chuť
Chuť je klíčovým faktorem, který ovlivňuje naše stravovací preference. Je to smyslový vjem, který vzniká interakcí chemických látek v potravě s chuťovými receptory na jazyku a v ústní dutině. Existuje pět základních chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a umami. Každá chuť je detekována specifickými receptory a vysílá do mozku signály, které interpretujeme jako různé chuťové vjemy. Chuť je subjektivní zkušenost a může se lišit v závislosti na genetických predispozicích, kulturních vlivech a osobních preferencích.
Servírování Stella Artois
Stella Artois se nejlépe vychutnává z ikonické sklenice ve tvaru kalichu, která je navržena tak, aby zdůraznila chuť a aroma piva. Před naléváním sklenici důkladně ochlaďte, ideálně v mrazáku. Při nalévání držte sklenici v úhlu 45 stupňů a pomalu narovnávejte, jak se plní. Nezapomeňte na důležitou dvoucentimetrovou krémovou pěnu, která chrání pivo před oxidací a udržuje jeho teplotu. Pro dokonalý zážitek podávejte s plátkem citronu. Na zdraví!
Párování s jídlem
Sladší Merloty se skvěle hodí k pokrmům s jemnější chutí, jako jsou kuřecí maso, těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo grilovaná zelenina. Plnější Merloty s výraznější tříslovinou si poradí i s červeným masem, například hovězím steaky nebo pečenou kachnou. Díky své ovocné chuti se Merlot dobře snoubí i se sýry, vyzkoušejte jej s Gruyère, Cheddarem nebo Brie. Pokud máte rádi pikantní kuchyni, Merlot se bude hodit k pokrmům s jemně pálivou chutí, například s mexickou kuchyní.
Globální značka piva
Pivo, to je nápoj s historií dlouhou tisíce let. Není divu, že se z něj v průběhu staletí stala tradice, která překračuje hranice států i kontinentů. Dnes si můžeme dopřát piva z celého světa, od lehkých ležáků po hutné stouty. Ale co dělá z piva globální značku? Je to kombinace několika faktorů. Kvalita surovin je samozřejmě klíčová, stejně jako tradiční postupy a umění sládků. Důležitá je ale i image značky, marketing a schopnost oslovit zákazníky napříč kulturami. Mezi nejznámější globální značky piva patří například Heineken, Budweiser, Corona nebo Guinness. Tyto značky spojuje nejen kvalita a chuť piva, ale i silná identita a příběh, který oslovuje miliony lidí po celém světě.
Zajímavosti o Stelle Artois
Stella Artois je belgické pivo s bohatou historií, která sahá až do roku 1366. Pivovar Den Hoorn v belgickém Leuvenu, kde se Stella Artois vaří dodnes, byl původně známý jako pivovar Artois. Název "Stella" byl přidán až v roce 1926 a odkazuje na vánoční hvězdu, jelikož pivo se původně vařilo jako speciál pro vánoční svátky. Typický kalich, ve kterém se Stella Artois podává, byl navržen tak, aby udržoval pivo déle chladné a zdůraznil jeho zlatavou barvu. Dokonce i rituál čepování piva Stella Artois má svůj specifický postup o 9 krocích, který zaručuje dokonalý zážitek z každého doušku.
Publikováno: 13. 06. 2024
Kategorie: pivo