Ovládněte exotiku: Passion fruit a jak se do něj pustit

Passion Fruit Jak Se Jí

Výběr zralého maracuji

Při výběru zralého maracuji se zaměřte na plody s pevnou, lesklou slupkou. Barva se liší podle odrůdy, ale obecně platí, že zralé plody jsou tmavší. Zralé maracuja má na dotek mírně scvrklou slupku, což je známkou sladkosti. Vyhněte se plodům s otlaky, prasklinami nebo plísní.

Po zakoupení skladujte maracuju při pokojové teplotě, dokud nezměkne. Zralé plody můžete uchovat v chladničce až týden.

Konzumace maracuji je snadná. Plody rozřízněte napůl a dužinu i s jadérky vydlabejte lžičkou. Chuť maracuji je sladkokyselá a osvěžující. Jadérka jsou jedlá a křupavá. Dužinu můžete konzumovat samotnou, přidat do jogurtu, smoothie, dezertů nebo koktejlů.

Příprava k jídlu

Před konzumací mučenky ji nejdříve omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty a případné zbytky pesticidů. Poté mučenku rozřízněte ostrým nožem napůl.

Uvnitř uvidíte rosolovitou dužinu plnou malých černých semínek. Semínka jsou jedlá a mají křupavou texturu, takže je nemusíte odstraňovat.

Dužinu i se semínky můžete vyjídat lžičkou přímo z mučenky. Chuť mučenky je sladkokyselá a aromatická, s exotickými tóny.

Pokud vám kyselá chuť nevyhovuje, můžete ji smíchat s trochou cukru nebo medu. Mučenku lze konzumovat samotnou jako osvěžující svačinu,

nebo ji přidat do jogurtů, dezertů, koktejlů a ovocných salátů. Její výrazná chuť a aroma dodají vašim pokrmům exotický nádech.

Rozkrojení plodu

Mučenka se konzumuje čerstvá. Nejdříve je potřeba plod rozkrojit. Použijte ostrý nůž a mučenku rozřízněte napůl, dávejte si ale pozor, abyste neprořízli dužinu uvnitř. Uvnitř plodu se nachází rosolovitá dužina plná malých černých semínek. Semínka jsou jedlá a mají lehce nahořklou chuť, která kontrastuje se sladkokyselou chutí dužiny. Dužinu i se semínky pak můžete vyjíst lžičkou přímo z plodu. Pro intenzivnější chuťový zážitek můžete dužinu z mučenky přidat do jogurtu, smoothie, dezertů nebo koktejlů.

Vydlabaní dužiny lžičkou

Nejznámějším a nejjednodušším způsobem, jak si vychutnat maracuju, je vydlabat dužinu lžičkou. Ostrým nožem rozřízněte plody napůl a lžičkou pak opatrně vydlabejte dužinu i s jedlými semínky. Sladkokyselou chuť dužiny si můžete vychutnat samotnou, nebo ji přidat do jogurtu, smoothie, dezertů či koktejlů. Semínka maracuji jsou jedlá a křupavá, dodají vašemu pokrmu zajímavou texturu. Pokud vám vadí jejich mírně nahořklá chuť, můžete je před konzumací odstranit. Vydlabané slupky maracuji nevyhazujte! Můžete je usušit a použít jako dekoraci, nebo z nich uvařit lahodný čaj s exotickou chutí.

Konzumace semínek

Semínka maracuji, ta černá zrníčka uvnitř, jsou jedlá a ve skutečnosti velmi zdravá. Obsahují antioxidanty a vlákninu, která prospívá trávení. Není nutné je žvýkat, můžete je spolknout i s dužinou. Někomu jejich křupavá textura vyhovuje, jiný dává přednost konzumaci pouze gelové dužiny. Pokud vám vadí, jednoduše je vyhoďte, ale pamatujte, že přicházíte o cenné živiny. Chuťově jsou semínka mírně nahořklá, ale v kombinaci se sladkou dužinou nepůsobí rušivě. Ať už se rozhodnete semínka jíst nebo ne, nezapomeňte, že maracuja je výborným zdrojem vitamínů a minerálů a její konzumace má blahodárný vliv na zdraví.

Srovnání metod konzumace mučenky
Vlastnost Jíst syrové Použít do nápojů
Chuť Intenzivní, sladkokyselá Jemnější, osvěžující
Náročnost přípravy Nízká Střední
Využití semínek Konzumují se, dodávají texturu Často se cedí

Přidání do dezertů

Mučenka dodá dezertům exotickou chuť a vůni. Dužinu s jadérky můžete přidat do jogurtů, smoothies, zmrzliny nebo sorbetů. Skvěle se hodí i do cheesecaků, tartaletek a koláčů. Pro intenzivnější chuť a barvu použijte i šťávu z mučenky. Mučenku můžete přidat i do čokoládových dezertů, kterým dodá svěží ovocnou chuť. Experimentujte a objevte svou oblíbenou kombinaci.

Passion fruit, tato exotická kráska, skrývá pod pevnou slupkou sladkokyselou dužinu plnou drobných semínek. Ta se dají jíst, ačkoliv jejich chuť je mírně nahořklá. Nejlepší je však dužinu i se semínky vyjíst lžičkou přímo ze skořápky.

Zdeněk Zahradník

Použití do nápojů

Sladká a zároveň trpká chuť mučenky se skvěle hodí do různých nápojů. Dužinu s jadérky můžete jednoduše vyložit lžičkou do sklenice a zalít vodou, sodovkou nebo minerálkou. Pro intenzivnější chuť ji nechte chvíli louhovat. Skvěle se mučenka doplňuje s citrusovými plody, proto ji zkuste přidat do pomerančové nebo grapefruitové šťávy. Exotický nádech dodá i koktejlům – vyzkoušejte ji například s rumem, limetkovou šťávou a třtinovým cukrem. Mučenka se dá použít i do smoothies, a to v kombinaci s banánem, mangem nebo ananasem. Pro osvěžující letní drink zkuste rozmixovat mučenku s ledem a mátou. Fantazii se meze nekladou, experimentujte a objevte svou oblíbenou kombinaci!

Zdravotní benefity

Mučenka, s její exotickou chutí a vůní, není jen lahodným ovocem, ale také zdrojem důležitých vitamínů a minerálů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před oxidativním stresem. Dále je bohatá na vitamín A, důležitý pro zdravý zrak, a draslík, který reguluje krevní tlak. Mučenka je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace mučenky tak může přispět k celkovému zdraví a pohodě.

Tipy pro skladování

Zralé plody mučenky skladujte nejlépe při pokojové teplotě, kde vydrží chutné až 5 dní. Pokud potřebujete, aby vám vydržely déle čerstvé, uložte je do lednice. V chladničce vám zralé mučenky vydrží až 2 týdny. Pro delší uskladnění je ideální mražení. Dužinu mučenky jednoduše vydlabejte lžičkou a dejte do mrazicích sáčků nebo krabiček. Takto vám mučenka v mrazáku vydrží až 12 měsíců a zachová si svou exotickou chuť i po rozmrazení. Při rozmrazování postupujte pomalu, nejlépe v lednici.

0 Recept: Mučenkový sorbet

Mučenka, exotické ovoce s nezaměnitelnou vůní a sladkokyselou chutí, se stává čím dál oblíbenější i u nás. Možná vás ale odrazuje od konzumace její svraštělá slupka. Nebojte se, skrývá v sobě lahodnou dužinu plnou malých černých semínek. A jak se mučenka jí? Je to snadné! Rozřízněte ji napůl a dužinu i se semínky jednoduše vyberte lžičkou. Semínka jsou jedlá a dodávají sorbetu příjemnou křupavost. Dužinu můžete konzumovat samotnou, přidat do jogurtu, smoothie nebo dezertů. Skvěle se hodí i do koktejlů, kterým dodá exotickou chuť.

Publikováno: 11. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití