Neodolatelné Řezy s Jahodami: Letní Chuť, Která Vás Dostane!

Řezy S Jahodami

250 g hladké mouky

250 g hladké mouky je základní ingrediencí pro přípravu lahodných řezů s jahodami. Tato surovina dodá těstu potřebnou strukturu a zajistí, že řezy budou krásně nadýchané. Při výběru mouky dbejte na to, aby byla hladká, tedy jemně mletá. Pro ještě nadýchanější výsledek můžete část hladké mouky nahradit moukou polohrubou. Mouku před použitím vždy prosejte, zbavíte ji tak hrudek a provzdušníte ji, čímž dosáhnete jemnějšího těsta. Po smíchání s ostatními ingrediencemi podle receptu na řezy s jahodami se těsto nalije na plech a peče dozlatova. Upečené a vychladlé řezy se pak promazávají lahodným krémem a zdobí se čerstvými jahodami.

125 g másla

125 g másla patří mezi základní ingredience, bez kterých se žádný správný recept na řezy s jahodami neobejde. Máslo dodá těstu na řezy lahodnou chuť a zároveň zajistí, aby bylo krásně nadýchané a vláčné. Při výběru másla do řezů s jahodami se řiďte jeho kvalitou. Vybírejte máslo s vyšším obsahem tuku, ideálně okolo 82 %. S kvalitním máslem budou vaše řezy s jahodami chutnat božsky. Než se pustíte do přípravy těsta, nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Změklé máslo se lépe zpracovává a těsto se s ním lépe spojí. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a poté postupně přidávejte ostatní ingredience podle receptu. Pokud se chystáte péct řezy s jahodami pro slavnostnější příležitost, můžete do těsta přidat i lžičku vanilkového extraktu. Vanilka dodá řezům s jahodami jemnou a lahodnou vůni.

80 g cukru krupice

Sladká chuť jahod se skvěle doplňuje s jemným těstem a nadýchaným krémem. 80 g cukru krupice dodá těstu příjemnou sladkost a zároveň podpoří karamelizaci při pečení, čímž vznikne lahodná kůrčička. Při přípravě krému můžete cukr dle chuti přidat, ale pamatujte, že jahody samy o sobě obsahují ovocný cukr, takže s doslazováním opatrně. Recept na řezy s jahodami obvykle počítá s použitím zakysané smetany, která dodá krému osvěžující nakyslou chuť a vyváží tak sladkost jahod a těsta.

1 vejce

Vejce hraje v receptu na řezy s jahodami klíčovou roli. Jedno vejce dodá těstu na korpus potřebnou vláčnost a nadýchanost. Při šlehání s cukrem vzniká nadýchaná pěna, která je základem pro vzdušný a lehký korpus. Důležité je použít vejce o pokojové teplotě, aby se lépe spojilo s ostatními surovinami. Pro ještě nadýchanější výsledek můžete žloutek a bílek šlehat zvlášť. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který pak opatrně vmícháte do těsta. Tím zajistíte, že korpus na řezy s jahodami bude krásně nadýchaný a po upečení se vám bude doslova rozplývat na jazyku.

Neodolatelná chuť léta ukrytá v křehkém těstě a provoněná svěžestí jahod. Tajemství tkví v jednoduchosti, kdy se snoubí sladkost a kyselost v dokonalé harmonii.

Hana Nováková

Špetka soli

Při pečení řezů s jahodami hraje špetka soli zdánlivě nenápadnou, ale důležitou roli. Sůl totiž dokáže zvýraznit sladkou chuť jahod a celkově vyvážit chuťový profil dezertu. Nepřidávejte ale soli příliš, stačí opravdu jen špetka do těsta. Příliš mnoho soli by mohlo mít opačný efekt a zkazit výslednou chuť. Pokud si nejste jistí množstvím, začněte s menším množstvím a případně později podle chuti přidejte. Pamatujte, že vždy je lepší přidat sůl později, než to s ní na začátku přehnat. Recept na řezy s jahodami obvykle sůl obsahuje, ale pokud ne, nebojte se ji tam pro dosažení nejlepší chuti přidat.

500 g jahod

500 g jahod, to je množství, které vám zaručí, že vaše řezy s jahodami budou opravdu jahodové. Ať už se chystáte na pečení podle rodinného receptu nebo zkoušíte nový recept na řezy s jahodami z internetu, s tímto množstvím jahod nemůžete šlápnout vedle. Jahody dodají řezům svěží chuť a krásně je ozdobí. Nebojte se experimentovat a použijte jahody různé velikosti. Menší jahody můžete použít celé na ozdobu, zatímco ty větší nakrájejte na plátky a rozložte je na těsto.

250 ml smetany ke šlehání

250 ml smetany ke šlehání je nedílnou součástí lahodných řezů s jahodami. Tato ingredience dodá vašemu dezertu lehkost a jemnost, po které se budete olizovat až za ušima. Při výběru smetany ke šlehání v obchodě se zaměřte na obsah tuku – čím vyšší, tím lépe se bude šlehat a tím tužší a stabilnější bude váš šlehačkový krém. Před šleháním smetanu nezapomeňte důkladně vychladit, ideálně i mísu a metly od šlehače. Studená smetana se šlehá mnohem lépe a rychleji dosáhnete požadované konzistence. Pro ještě intenzivnější chuť můžete do šlehačky přidat lžíci moučkového cukru a vanilkový cukr. Hotovou šlehačkou pak ozdobte řezy s jahodami a vychutnejte si dokonalou kombinaci sladkého a svěžího.

1 vanilkový cukr

Vanilkový cukr je tajnou zbraňí mnoha cukrářů, která dodá řezům s jahodami neodolatelnou vůni a chuť. Vanilka patří mezi nejoblíbenější koření na světě a její jemné aroma se skvěle doplňuje se sladkými jahodami. Při výběru vanilkového cukru do vašich řezů s jahodami se zaměřte na kvalitu. Vyhněte se vanilkovým cukrům s umělými ароматизаторами a raději sáhněte po přírodním vanilkovém cukru s pravou vanilkou. Rozdíl v chuti je markantní a vaše řezy s jahodami budou chutnat jako od babičky. Vanilkový cukr můžete do receptu na řezy s jahodami přidat několika způsoby. Můžete ho přimíchat přímo do těsta, čímž se vanilková chuť krásně rozprostře do celého moučníku. Nebo ho můžete použít na posypání hotových řezů, čímž jim dodáte elegantní vanilkový nádech.

2 lžíce moučkového cukru

Moučkový cukr, tentokrát v množství 2 lžic, hraje v receptech na jahodové řezy důležitou roli. Nejenže dodá řezům sladkou tečku na závěr, ale také pomáhá vytvořit krásně hladkou a lesklou polevu. Ať už se rozhodnete pro jednoduchou polevu z moučkového cukru a citronové šťávy, nebo pro krémovější variantu s mascarpone, 2 lžíce moučkového cukru zaručí tu správnou sladkost. Při výběru moučkového cukru dbejte na jeho jemnost - hrubší cukr by se v polevě mohl nepříjemně srážet. Pro dosažení dokonale hladké polevy je vhodné moučkový cukr před smícháním s ostatními ingrediencemi prosejt přes jemné sítko. Tak se zbavíte případných hrudek a zajistíte, že se cukr v polevě krásně rozpustí. Výsledkem budou neodolatelné jahodové řezy s lahodnou a esteticky působivou polevou.

Předehřejte troubu na 180 °C.

Sladké letní pokušení, kterému neodolá žádný milovník jahod. Řezy s jahodami jsou skvělou volbou pro každou příležitost. Jsou jednoduché na přípravu a chutnají prostě božsky. Než se pustíte do pečení, předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím si připravte všechny ingredience a plech vyložte pečicím papírem. Díky tomu se vám těsto nepřipeče a řezy půjdou snadno vyklopit. Recept na řezy s jahodami je zárukou úspěchu i pro začínající pekaře. Sladké jahody v kombinaci s nadýchaným těstem a lahodným krémem si podmaní vaše chuťové pohárky. Nechte se zlákat touto letní klasikou a užijte si sladké potěšení s rodinou a přáteli.

Vlastnost Hodnota
Náročnost Střední
Doba přípravy 45 minut

Smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce a sůl.

Než se pustíte do krájení jahod, je potřeba připravit základ pro vaše řezy. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, moučkový cukr a špetku soli. Smíchejte mouku, máslo, cukr, vejce a sůl. Nejlépe to půjde rukama, těsto bude krásně hladké a kompaktní. Vznikne vám drobenka, do které zapracujte jedno celé vejce.

Těsto důkladně propracujte, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si můžete připravit jahody. Omyjte je, odstraňte stopky a nakrájejte na plátky nebo menší kousky.

Po uplynutí doby odpočinku těsto vyválejte na pomoučeném vále na tenký plát a opatrně ho přeneste do vymazané a vysypané formy. Těsto propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut.

Vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočinout.

Nejdříve si připravíme základ pro naše lahodné jahodové řezy. V míse smícháme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme vejce, jedno po druhém, a důkladně promícháme. V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně ji přidáváme k vaječné směsi. Vypracujeme hladké těsto a nechte ho 30 minut odpočinout. Mezitím si můžeme připravit jahodovou náplň a vymazat a vysypat plech. Po odpočinku těsto rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu a opatrně ho do něj přeneseme.

Rozválejte těsto a vyložte jím plech.

Přejdeme k přípravě korpusu. Připravené těsto vyklopte na pomoučený vál a rozválejte ho na tenký plát o rozměrech cca 30x40 cm. Velikost plátu přizpůsobte plechu, který budete používat. Rozváleným těstem vyložte dno plechu, který jste si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Nezapomeňte těsto po stranách plechu mírně vyvýšit, aby vám později nevytekla jahodová náplň. Z těsta můžete také vykrojit různé tvary a ozdobit jimi povrch řezu.

Pečte 15 minut dozlatova.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, změklé máslo, vejce a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Pečte 15 minut dozlatova. Po upečení nechte korpus zcela vychladnout. Mezitím si připravte jahodovou náplň. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky. V hrnci smíchejte jahody s cukrem a citronovou šťávou. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud jahody nezměknou a šťáva nezhoustne. Vychladlý korpus potřete jahodovou náplní a nechte ztuhnout v lednici. Před podáváním můžete řezy s jahodami ozdobit šlehačkou a čerstvými jahodami. Tento recept na řezy s jahodami je jednoduchý a zvládne ho každý. Řezy s jahodami jsou osvěžující a lahodný dezert, který si zamiluje celá vaše rodina.

Jahody nakrájejte na plátky.

Jahody opláchneme, zbavíme stopek a necháme okapat. Následně je nakrájíme na tenké plátky. Pokud jsou jahody menší, můžeme je krájet i na poloviny nebo čtvrtky. Plátky jahod rozložíme na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečné vlhkosti. Jahody by měly být na řezy použity co nejvíce suché, aby se zabránilo rozmočení korpusu. Krájení jahod na plátky je ideální pro recepty na řezy s jahodami, kde chceme, aby ovoce vyniklo na povrchu. Plátky jahod se krásně rozprostřou po krému a vytvoří tak lákavou dekoraci. Navíc se plátky jahod snadno rozdělují při krájení řezů s jahodami, takže každý kousek bude mít dostatek ovoce.

Ušlehejte smetanu s cukry do tuha.

Sladká tečka na závěr? Rozhodně! Ušlehejte smetanu s cukry do tuha. Použijte šlehačku s vysokým procentem tuku, ať je výsledek krásně pevný a drží tvar. Cukr přidávejte postupně, během šlehání, aby se smetana nepřesytila a zůstala nadýchaná. Pro extra vanilkovou chuť můžete přidat i lžičku vanilkového extraktu.

Ušlehanou šlehačkou poklaďte jahody na těstě. Nebojte se být kreativní a vytvořte si vlastní design – šlehačku můžete nanášet pomocí zdobícího sáčku, lžící, nebo ji jen tak rozetřete. Pamatujte, že v jednoduchosti je krása, a u domácích dezertů to platí dvojnásob. Recept na řezy s jahodami je tak jednoduchý, že ho zvládnou i úplní začátečníci. A výsledek? Ten bude stát za to!

Na vychladlý korpus rozetřete šlehačku.

Na vychladlý korpus opatrně rozetřete ušlehanou šlehačku. Aby se vám lépe roztírala, nechte ji chvíli po vytažení z lednice při pokojové teplotě. Šlehačku rozetřete rovnoměrně po celém povrchu korpusu a uhlaďte ji, aby byl povrch hladký. Na šlehačku pak poklaďte opláchnuté, osušené a nakrájené jahody. Jahody můžete rozložit po celé ploše nebo je naaranžovat do kruhů, řad či jiných vzorů podle vaší fantazie. Pro ještě lahodnější chuť můžete jahody před pokládáním na šlehačku lehce pocukrovat nebo pokapat citronovou šťávou, aby vynikla jejich chuť.

Na šlehačku poklaďte plátky jahod.

Na šlehačku poklaďte plátky jahod. Jahody volte zralé, ale pevné, aby z nich nevytekla šťáva a nepromáčela korpus. Pro efektnější vzhled můžete jahody před nařezáním na plátky zbavit stopek. Plátky jahod by měly na šlehačce ležet těsně vedle sebe, aby nevznikaly mezery. Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete jahody před pokládáním na šlehačku lehce posypat moučkovým cukrem. Po dokončení zdobení dejte řezy alespoň na hodinu do lednice, aby šlehačka ztuhla a chutě se prolnuly. Recept na řezy s jahodami je jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Výsledek je ale vždy famózní – lahodný a osvěžující dezert, který potěší celou rodinu.

Řezy dejte vychladit do lednice.

Poctivo rozetřete jahodovou náplň na vychladlý korpus a dejte pozor, ať se vám nezačne roztékat. Řezy dejte vychladit do lednice, ideálně na několik hodin, aby náplň perfektně ztuhla a dala se krásně krájet. Během chlazení si můžete připravit polevu. Čokoládu nalámejte na menší kousky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte lžíci másla a míchejte, dokud se čokoláda a máslo nespojí do hladké polevy. Polevu nechte mírně zchladnout a poté ji rovnoměrně rozetřete na jahodovou vrstvu. Řezy vraťte zpět do lednice, aby poleva ztuhla. Před krájením nechte řezy chvíli odpočinout při pokojové teplotě, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Nakrájejte je na úhledné čtverečky nebo obdélníčky a servírujte. Jahodové řezy si nejlépe vychutnáte s šálkem kávy nebo čaje, ale skvěle chutnají i jen tak.

Dobrou chuť!

Ať už se chystáte na zahradní slavnost, rodinnou oslavu nebo si jen chcete zpříjemnit odpolední kávu, řezy s jahodami jsou vždycky skvělou volbou. Sladké, nadýchané těsto v kombinaci s osvěžující chutí čerstvých jahod si zamiluje úplně každý. A co teprve ta vůně linoucí se z trouby při pečení! Recept na řezy s jahodami není nijak složitý a zvládne ho i úplný začátečník. Stačí jen pár základních surovin, trocha trpělivosti a výsledek bude stát za to. Nebojte se experimentovat s ozdobou, fantazii se meze nekladou. Čerstvé jahody můžete doplnit šlehačkou, čokoládou nebo třeba lístky máty. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, věřím, že si na těchto lahodných řezech pochutnáte. Dobrou chuť!

Publikováno: 21. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití