Moravská škvarková pomazánka: Recept, který vás dostane!
Moravská škvarková pomazánka. Pro mnohé z nás je to vzpomínka na dětství, na svačiny od babičky, na chuť domova. Tato jednoduchá, ale zároveň lahodná pochoutka má své pevné místo v české kuchyni a srdce (a žaludky) si získala napříč generacemi. Ačkoliv se recepty mohou v detailech lišit, základ zůstává stejný: kvalitní vepřové sádlo, cibule a škvarky. Právě kombinace těchto ingrediencí, spolu s trochou trpělivosti při zdlouhavém vyškvařování, dodává pomazánce její nezaměnitelnou chuť a vůni, která se line celým domem.
Ingredience
Na přípravu téhle dobroty nebudete potřebovat nic složitého, většinu surovin máte určitě běžně doma. Základem jsou samozřejmě kvalitní vepřové sádlo a cibule. Sádlo je nejlepší domácí, ale poslouží i to kupované. Důležité je, aby bylo čerstvé a mělo pěknou bílou barvu. Cibule volíme spíše větší, aby se nám s ní dobře pracovalo a pustila dostatek šťávy. Kromě sádla a cibule si připravíme ještě hladkou mouku, mletou papriku (sladkou i pálivou podle chuti), sůl a mletý pepř. Pro zjemnění a dochucení můžeme přidat i lžičku plnotučné hořčice a lžíci sádla nebo másla.
Tradiční chuť domova, vzpomínka na babiččinu kuchyni a vůně, která prostě k Moravě neodmyslitelně patří. To je moravská škvarková pomazánka, lahůdka z dostupných surovin, která pohladí na duši i na jazyku.
Božena Navrátilová
Příprava škvarků
Základem poctivé moravské škvarkové pomazánky jsou samozřejmě škvarky. A ty si musíme nejdřív připravit. Na ty nejlepší domácí škvarky potřebujeme vepřové sádlo, ideálně s masem. Sádlo nakrájíme na menší kostičky a dáme do hrnce s těžkým dnem. Přidáme trochu vody, aby se nepřipálilo, a na mírném ohni pomalu vyškvařujeme. Během škvaření sádlo mícháme, aby se nepřichytilo. Jakmile jsou škvarky zlatavé a křupavé, vyjmeme je z hrnce a necháme okapat na papírové utěrce. Sádlo si schováme, použijeme ho do pomazánky.
Mletí škvarků
Pro dokonalou chuť moravské škvarkové pomazánky je klíčové správné namletí škvarků. Škvarky by měly být vychladlé a tuhé, aby se při mletí netvořila kaše. Můžete je namlít na masovém mlýnku s jemným stupněm hrubosti, nebo použít výkonný mixér. Pokud máte rádi v pomazánce kousky škvarků, stačí je nasekat nadrobno ostrým nožem. Pamatujte, že čím jemněji škvarky namelete, tím bude pomazánka hladší a lépe se bude roztírat.
Základ pomazánky
Základem té pravé moravské škvarkové pomazánky jsou samozřejmě pravé domácí škvarky. Zapomeňte na kupované – ty často obsahují přidanou sůl a dochucovadla, která by mohla pokazit výslednou chuť pomazánky. Ideální je použít škvarky z vepřového sádla, které si sami vyškvaříte. Budou krásně křupavé a plné chuti. Nezapomeňte je ale před dalším zpracováním nechat pořádně vychladnout a ztuhnout, aby se vám s nimi lépe pracovalo.
Pro jemnější konzistenci pomazánky je vhodné škvarky umlít na masovém mlýnku. Pokud máte raději rustikálnější variantu s většími kousky škvarků, stačí je nadrobno nasekat.
Kromě škvarků budete potřebovat i další suroviny, které dodají pomazánce tu správnou chuť a konzistenci. Mezi základní ingredience patří cibule, hořčice, máslo a sůl. Samozřejmě se fantazii meze nekladou a můžete přidat i další ingredience dle vaší chuti, jako například česnek, majoránku, mletý pepř nebo sterilovanou zeleninu.
Dochucení pomazánky
Moravská škvarková pomazánka je sama o sobě velmi chutná, ale i tak se nabízí spousta možností, jak ji ještě vylepšit a dochutit dle vlastních preferencí. Základní chuť ovlivníte už výběrem surovin - sáhněte po kvalitních škvarkách z uzeného masa, domácí vepřové sádlo dodá pomazánce lahodnou chuť.
Co se týče dochucení, fantazii se meze nekladou. Pro výraznější chuť přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek nebo jarní cibulku. Milovníci pikantních jídel si mohou pomazánku opepřit chilli, kajenským pepřem nebo přidat špetku mleté papriky. Svěží nádech dodají nasekané bylinky - petrželka, pažitka, libeček nebo majoránka. Nebojte se experimentovat a kombinovat různé druhy zeleniny a bylinek dle vaší chuti.
Pamatujte, že méně je někdy více. Začněte s menším množstvím dochucovadel a postupně přidávejte, dokud nedosáhnete požadované chuti. Hotovou pomazánku nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě krásně prolnuly.
Tipy a variace
Pro ještě intenzivnější chuť zkuste škvarky před mletím krátce opéct na sucho na pánvi. Získáte tak křupavější konzistenci a výraznější chuť. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do pomazánky nadrobno nakrájenou cibuli, kterou jste nechali zesklovatět na sádle. Milovníci pikantních chutí mohou přidat špetku chilli nebo nadrobno nakrájenou feferonku. Pro ty, kteří preferují jemnější chuť, je možné do pomazánky přidat lžíci zakysané smetany nebo pomazánkového másla. Moravskou škvarkovou pomazánku můžete mazat na čerstvý chléb, veku, rohlíky, nebo ji použijte jako dip k zelenině. Skvěle se hodí i jako náplň do palačinek nebo slaných koláčů. Kreativitě se meze nekladou, experimentujte a objevte svou oblíbenou variantu!
Vlastnost | Moravská škvarková pomazánka |
---|---|
Chuť | Výrazná, slaná, po uzeném |
Textura | Krémová, hladká, s drobnými kousky škvarků |
Obtížnost přípravy | Snadná |
Doba přípravy | cca 15 minut |
Servírování
Moravskou škvarkovou pomazánku je nejlepší podávat čerstvě natřenou na čerstvém chlebu. Ještě lepší je chléb dopředu lehce opéct na pánvi nebo v toustovači, pomazánka se pak lépe roztírá a získává výraznější chuť. Skvěle se hodí i k topinkám, na jednohubky nebo jako dip k zelenině. Pro slavnostnější příležitosti můžete pomazánku ozdobit nakládanou cibulkou, kyselou okurkou nebo snítkou čerstvé pažitky. Moravská škvarková pomazánka je skvělou volbou pro snídani, svačinu nebo večeři a zaručeně si ji zamiluje celá rodina.
Moravská škvarková pomazánka, to není jen tak obyčejná pomazánka. Je to vzpomínka na dětství, na babičky a jejich kuchařské umění. Je to chuť domova, tradice a poctivé práce. Ať už se rozhodnete pro klasický recept s cibulkou a sádlem, nebo vyzkoušíte modernější variantu s máslem a játrovou paštikou, věřte, že nešlápnete vedle. Moravská škvarková pomazánka je zkrátka sázkou na jistotu, která potěší malé i velké strávníky. Nebojte se experimentovat s různými druhy pečiva, přísadami a kořením a objevte tu pravou chuť pro sebe. Ať už si na moravské škvarkové pomazánce pochutnáte kdykoli a kdekoli, nezapomeňte na to nejdůležitější – užijte si ji s chutí a s lidmi, které máte rádi. Protože sdílená radost, to je to, co dělá život krásnější.
Publikováno: 12. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití