Kozel: Pivo s příběhem, který chutá
Historie pivovaru Kozel
Pivovar Velkopopovický Kozel, zkráceně Kozel, vaří pivo již od roku 1874. Historie pivovaru sahá do 13. století, kdy na jeho místě stával panský dvůr. V roce 1870 koupil dvůr průmyslník František Ringhoffer a o čtyři roky později zde založil pivovar. Pivovar si rychle získal oblibu a jeho pivo se brzy stalo vyhledávaným zbožím. Kozel se stal symbolem pivovaru v roce 1902, kdy zde malíř František Ringhoffer mladší namaloval obraz kozla jako poděkování za pohostinnost. Obraz se stal tak populárním, že se kozel stal symbolem pivovaru a jeho piva. Dnes je Velkopopovický Kozel jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších piv v České republice. Pivovar nabízí širokou škálu piv, od světlých ležáků až po tmavá piva.
Charakteristika piva Kozel
Pivo Kozel je tradiční české pivo s bohatou historií sahající až do 19. století. Vyrábí se v pivovaru Velké Popovice, který se nachází nedaleko Prahy. Pivo Kozel je známé svou lahodnou chutí a vysokou kvalitou, která je výsledkem použití těch nejlepších surovin a tradičních postupů vaření. K dostání je v několika variantách, z nichž každá má svůj jedinečný charakter. Mezi nejoblíbenější patří Kozel Světlý, osvěžující ležák s jemnou hořkostí, a Kozel Černý, polotmavý speciál s karamelovými a kávovými tóny. Pro milovníky silnějších piv je tu Kozel Premium, světlý ležák s vyšším obsahem alkoholu a plnou chutí. Kozel se stal jedním z nejoblíbenějších piv v České republice a získal si oblibu i v zahraničí.
Druhy piva Kozel
Pivovar Velké Popovice, domov oblíbeného piva Kozel, nabízí širokou škálu pivních stylů, které uspokojí nejednoho pivaře. Mezi nejoblíbenější druhy patří Kozel Premium, světlý ležák s plnou chutí a zlatavou barvou. Pro milovníky tmavých piv je tu Kozel Černý, polotmavý ležák s karamelovou dochutí a příjemnou hořkostí. Pro ty, kteří preferují nepasterovanou variantu, je v nabídce Kozel Medium, světlý ležák s lahodnou chutí a příjemnou vůní. Kromě klasických ležáků pivovar nabízí i speciály, jako je například Kozel Řezaný, který v sobě snoubí to nejlepší ze světlého a tmavého piva. Ať už preferujete jakýkoliv druh piva, Kozel vás jistě nezklame.
Oblíbenost piva Kozel
Pivo Kozel patří mezi nejoblíbenější piva v České republice. Jeho popularita se odráží v mnoha oceněních z prestižních pivních soutěží, ať už domácích nebo mezinárodních. Kozel se pyšní lahodnou chutí, která je výsledkem tradičních postupů vaření a použití kvalitních surovin. Pivovar Velké Popovice, kde se Kozel vaří, dbá na dodržování původní receptury a klade důraz na každý detail výroby. To vše přispívá k tomu, že si Kozel získal srdce milovníků piva napříč generacemi a stal se synonymem pro kvalitní české pivo.
Výroba piva Kozel
Tradiční český ležák Pivovar Kozel, známý také jako Kozel pivo, se vaří v pivovaru Velké Popovice už od roku 1874. Proces výroby začíná smícháním vody z vlastních studní pivovaru s ječným sladem. Tato směs se poté vaří v měděných várnicích, čímž se získává sladká tekutina zvaná sladina. Po scezení se sladina vaří s chmelem, který pivu dodává jeho charakteristickou hořkost a aroma. Následuje kvašení, během kterého se přidávají speciální kvasnice, jež přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Po dokvašení pivo zraje několik týdnů v ležáckých tancích při nízké teplotě. Teprve poté je pivo filtrováno, stáčené do sudů a lahví a připraveno k expedici. Díky tomuto tradičnímu procesu a používání kvalitních surovin si pivo Kozel zachovává svou lahodnou chuť a osvěžující charakter.
Zajímavosti o pivu Kozel
Pivovar Velké Popovice, kde se pivo Kozel vaří dodnes, byl založen již v roce 1874. Zajímavostí je, že pivo Kozel se původně nejmenovalo Kozel, ale "Bakalář". Změna názvu na Kozel přišla až později, a to díky malíři, který do pivovaru přivedl jako dar svou kozu. Ta se stala symbolem pivovaru a dala pivu jeho jméno. Pivo Kozel se dnes vyváží do více než 30 zemí světa a těší se velké oblibě. Kromě klasického světlého ležáku Kozel 11° se vaří i další druhy, jako je tmavý Kozel Černý, polotmavý Kozel Řezaný nebo prémiový Kozel Mistrův výběr. Pro milovníky piva je návštěva pivovaru Velké Popovice s exkurzí a ochutnávkou piva nezapomenutelným zážitkem.
Kde ochutnat pivo Kozel
Pivovar Velké Popovice, kde se pivo Kozel vaří už od roku 1874, je skvělým místem k jeho ochutnání. Prohlídka pivovaru vám přiblíží tradiční výrobu a na závěr si můžete vychutnat čerstvě načepovaný Kozel v pivovarské restauraci. Pokud se ale do Velkých Popovic nedostanete, nezoufejte. Kozel pivo je k dostání v mnoha restauracích a hospodách po celé České republice. Hledejte vývěsní štíty s logem Kozla a zeptejte se obsluhy na točené pivo Kozel. Doporučujeme ochutnat světlý ležák Kozel 11° nebo tmavý ležák Kozel Černý. Pro milovníky nefiltrovaných piv je tu Kozel Nefiltrovaný. Ať už si vyberete jakýkoli druh, pivo Kozel vám zaručeně zachutná.
Feature | Kozel Premium Lager | Pilsner Urquell |
---|---|---|
Type | Pale Lager | Pilsner |
Alcohol Content | 4.8% ABV | 4.4% ABV |
Brewery | Velkopopovický Kozel | Pilsner Urquell Brewery |
Country of Origin | Czech Republic | Czech Republic |
Pivo Kozel a gastronomie
Pivovar Velké Popovice vaří pivo Kozel již od roku 1874 a za tu dobu se z něj stal jeden z nejoblíbenějších pivních moků v Česku. Kozel se pyšní lahodnou chutí, která je výsledkem tradičních postupů a kvalitních surovin. Jeho jemná hořkost a příjemná sladovost z něj dělají ideálního společníka k mnoha pokrmům české i mezinárodní kuchyně. Světlé pivo Kozel 11° se skvěle hodí k tučnějším jídlům, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, guláš nebo smažený sýr. Jeho plnější chuť vyváží sytost pokrmu a podtrhne jeho chuťové nuance. Pro milovníky hořkých piv je tu Kozel Černý, který se výborně doplňuje s grilovanými masy, zvěřinou nebo pikantními sýry. Jeho výrazná chuť dodá pokrmům na intenzitě a zanechá příjemně hořkou dochuť. Kozel Medium, pivo s nižší stupňovitostí, je zase ideální volbou k lehčím jídlům, jako jsou saláty, těstoviny nebo ryby. Jeho osvěžující chuť příjemně osvěží a podtrhne chuťové buňky. Ať už si vyberete jakýkoli druh piva Kozel, můžete si být jisti, že si pochutnáte na kvalitním pivu s bohatou historií a tradicí.
Ocenění piva Kozel
Pivovar Velké Popovice, domov piva Kozel, se může pochlubit dlouhou historií výroby lahodného a oceňovaného piva. Pivo Kozel sbírá ocenění na prestižních domácích i mezinárodních soutěžích, což svědčí o jeho kvalitě a věrnosti tradičním recepturám. Mezi nejvýznamnější ocenění patří například zlaté medaile z World Beer Awards, kde Kozel bodoval v různých kategoriích, jako jsou ležáky, tmavá piva nebo polotmavá piva. Úspěchy na soutěžích European Beer Star a International Beer Challenge dále potvrzují, že Kozel patří mezi špičku ve svém oboru. Získávání těchto cen je pro pivovar Velké Popovice nejen zdrojem hrdosti, ale také motivací k neustálému zlepšování a udržení vysokého standardu výroby. Pivo Kozel se tak stává symbolem českého pivovarnictví a důkazem, že i v dnešní době si tradiční postupy a kvalitní suroviny dokáží získat srdce a chuťové pohárky pivařů po celém světě.
Kozel pivo ve světě
Pivovar Velké Popovice, domov piva Kozel, se nachází ve středních Čechách a pyšní se dlouhou tradicí vaření piva sahající až do 19. století. Pivo Kozel si získalo oblibu nejen u nás, ale i v zahraničí. Jeho lahodná chuť a vyvážená hořkost z něj dělají vyhledávanou značku v mnoha zemích světa. Kozel pivo se exportuje do více než 38 zemí světa, včetně Německa, Ruska, Slovenska a Polska. Oblíbené je také v USA, Kanadě a Austrálii, kde si získává stále více příznivců. Tajemství úspěchu piva Kozel tkví v kombinaci tradičních postupů, kvalitních surovin a umu sládků.
Publikováno: 09. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití