Kozel: Pivo s příběhem, který chutá

Kozel Pivo

Historie pivovaru Kozel

Pivovar Velkopopovický Kozel, zkráceně Kozel, vaří pivo již od roku 1874. Historie pivovaru sahá do 13. století, kdy na jeho místě stával panský dvůr. V roce 1870 koupil dvůr průmyslník František Ringhoffer a o čtyři roky později zde založil pivovar. Pivovar si rychle získal oblibu a jeho pivo se brzy stalo vyhledávaným zbožím. Kozel se stal symbolem pivovaru v roce 1902, kdy zde malíř František Ringhoffer mladší namaloval obraz kozla jako poděkování za pohostinnost. Obraz se stal tak populárním, že se kozel stal symbolem pivovaru a jeho piva. Dnes je Velkopopovický Kozel jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších piv v České republice. Pivovar nabízí širokou škálu piv, od světlých ležáků až po tmavá piva.

Charakteristika piva Kozel

Pivo Kozel je tradiční české pivo s bohatou historií sahající až do 19. století. Vyrábí se v pivovaru Velké Popovice, který se nachází nedaleko Prahy. Pivo Kozel je známé svou lahodnou chutí a vysokou kvalitou, která je výsledkem použití těch nejlepších surovin a tradičních postupů vaření. K dostání je v několika variantách, z nichž každá má svůj jedinečný charakter. Mezi nejoblíbenější patří Kozel Světlý, osvěžující ležák s jemnou hořkostí, a Kozel Černý, polotmavý speciál s karamelovými a kávovými tóny. Pro milovníky silnějších piv je tu Kozel Premium, světlý ležák s vyšším obsahem alkoholu a plnou chutí. Kozel se stal jedním z nejoblíbenějších piv v České republice a získal si oblibu i v zahraničí.

Druhy piva Kozel

Pivovar Velké Popovice, domov oblíbeného piva Kozel, nabízí širokou škálu pivních stylů, které uspokojí nejednoho pivaře. Mezi nejoblíbenější druhy patří Kozel Premium, světlý ležák s plnou chutí a zlatavou barvou. Pro milovníky tmavých piv je tu Kozel Černý, polotmavý ležák s karamelovou dochutí a příjemnou hořkostí. Pro ty, kteří preferují nepasterovanou variantu, je v nabídce Kozel Medium, světlý ležák s lahodnou chutí a příjemnou vůní. Kromě klasických ležáků pivovar nabízí i speciály, jako je například Kozel Řezaný, který v sobě snoubí to nejlepší ze světlého a tmavého piva. Ať už preferujete jakýkoliv druh piva, Kozel vás jistě nezklame.

Oblíbenost piva Kozel

Pivo Kozel patří mezi nejoblíbenější piva v České republice. Jeho popularita se odráží v mnoha oceněních z prestižních pivních soutěží, ať už domácích nebo mezinárodních. Kozel se pyšní lahodnou chutí, která je výsledkem tradičních postupů vaření a použití kvalitních surovin. Pivovar Velké Popovice, kde se Kozel vaří, dbá na dodržování původní receptury a klade důraz na každý detail výroby. To vše přispívá k tomu, že si Kozel získal srdce milovníků piva napříč generacemi a stal se synonymem pro kvalitní české pivo.

Výroba piva Kozel

Tradiční český ležák Pivovar Kozel, známý také jako Kozel pivo, se vaří v pivovaru Velké Popovice už od roku 1874. Proces výroby začíná smícháním vody z vlastních studní pivovaru s ječným sladem. Tato směs se poté vaří v měděných várnicích, čímž se získává sladká tekutina zvaná sladina. Po scezení se sladina vaří s chmelem, který pivu dodává jeho charakteristickou hořkost a aroma. Následuje kvašení, během kterého se přidávají speciální kvasnice, jež přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. Po dokvašení pivo zraje několik týdnů v ležáckých tancích při nízké teplotě. Teprve poté je pivo filtrováno, stáčené do sudů a lahví a připraveno k expedici. Díky tomuto tradičnímu procesu a používání kvalitních surovin si pivo Kozel zachovává svou lahodnou chuť a osvěžující charakter.

Zajímavosti o pivu Kozel

Pivovar Velké Popovice, kde se pivo Kozel vaří dodnes, byl založen již v roce 1874. Zajímavostí je, že pivo Kozel se původně nejmenovalo Kozel, ale "Bakalář". Změna názvu na Kozel přišla až později, a to díky malíři, který do pivovaru přivedl jako dar svou kozu. Ta se stala symbolem pivovaru a dala pivu jeho jméno. Pivo Kozel se dnes vyváží do více než 30 zemí světa a těší se velké oblibě. Kromě klasického světlého ležáku Kozel 11° se vaří i další druhy, jako je tmavý Kozel Černý, polotmavý Kozel Řezaný nebo prémiový Kozel Mistrův výběr. Pro milovníky piva je návštěva pivovaru Velké Popovice s exkurzí a ochutnávkou piva nezapomenutelným zážitkem.

Kde ochutnat pivo Kozel

Pivovar Velké Popovice, kde se pivo Kozel vaří už od roku 1874, je skvělým místem k jeho ochutnání. Prohlídka pivovaru vám přiblíží tradiční výrobu a na závěr si můžete vychutnat čerstvě načepovaný Kozel v pivovarské restauraci. Pokud se ale do Velkých Popovic nedostanete, nezoufejte. Kozel pivo je k dostání v mnoha restauracích a hospodách po celé České republice. Hledejte vývěsní štíty s logem Kozla a zeptejte se obsluhy na točené pivo Kozel. Doporučujeme ochutnat světlý ležák Kozel 11° nebo tmavý ležák Kozel Černý. Pro milovníky nefiltrovaných piv je tu Kozel Nefiltrovaný. Ať už si vyberete jakýkoli druh, pivo Kozel vám zaručeně zachutná.

Feature Kozel Premium Lager Pilsner Urquell
Type Pale Lager Pilsner
Alcohol Content 4.8% ABV 4.4% ABV
Brewery Velkopopovický Kozel Pilsner Urquell Brewery
Country of Origin Czech Republic Czech Republic

Pivo Kozel a gastronomie

Pivovar Velké Popovice vaří pivo Kozel již od roku 1874 a za tu dobu se z něj stal jeden z nejoblíbenějších pivních moků v Česku. Kozel se pyšní lahodnou chutí, která je výsledkem tradičních postupů a kvalitních surovin. Jeho jemná hořkost a příjemná sladovost z něj dělají ideálního společníka k mnoha pokrmům české i mezinárodní kuchyně. Světlé pivo Kozel 11° se skvěle hodí k tučnějším jídlům, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, guláš nebo smažený sýr. Jeho plnější chuť vyváží sytost pokrmu a podtrhne jeho chuťové nuance. Pro milovníky hořkých piv je tu Kozel Černý, který se výborně doplňuje s grilovanými masy, zvěřinou nebo pikantními sýry. Jeho výrazná chuť dodá pokrmům na intenzitě a zanechá příjemně hořkou dochuť. Kozel Medium, pivo s nižší stupňovitostí, je zase ideální volbou k lehčím jídlům, jako jsou saláty, těstoviny nebo ryby. Jeho osvěžující chuť příjemně osvěží a podtrhne chuťové buňky. Ať už si vyberete jakýkoli druh piva Kozel, můžete si být jisti, že si pochutnáte na kvalitním pivu s bohatou historií a tradicí.

Ocenění piva Kozel

Pivovar Velké Popovice, domov piva Kozel, se může pochlubit dlouhou historií výroby lahodného a oceňovaného piva. Pivo Kozel sbírá ocenění na prestižních domácích i mezinárodních soutěžích, což svědčí o jeho kvalitě a věrnosti tradičním recepturám. Mezi nejvýznamnější ocenění patří například zlaté medaile z World Beer Awards, kde Kozel bodoval v různých kategoriích, jako jsou ležáky, tmavá piva nebo polotmavá piva. Úspěchy na soutěžích European Beer Star a International Beer Challenge dále potvrzují, že Kozel patří mezi špičku ve svém oboru. Získávání těchto cen je pro pivovar Velké Popovice nejen zdrojem hrdosti, ale také motivací k neustálému zlepšování a udržení vysokého standardu výroby. Pivo Kozel se tak stává symbolem českého pivovarnictví a důkazem, že i v dnešní době si tradiční postupy a kvalitní suroviny dokáží získat srdce a chuťové pohárky pivařů po celém světě.

Kozel pivo ve světě

Pivovar Velké Popovice, domov piva Kozel, se nachází ve středních Čechách a pyšní se dlouhou tradicí vaření piva sahající až do 19. století. Pivo Kozel si získalo oblibu nejen u nás, ale i v zahraničí. Jeho lahodná chuť a vyvážená hořkost z něj dělají vyhledávanou značku v mnoha zemích světa. Kozel pivo se exportuje do více než 38 zemí světa, včetně Německa, Ruska, Slovenska a Polska. Oblíbené je také v USA, Kanadě a Austrálii, kde si získává stále více příznivců. Tajemství úspěchu piva Kozel tkví v kombinaci tradičních postupů, kvalitních surovin a umu sládků.

Publikováno: 09. 11. 2024

Kategorie: jídlo a pití