Hříšně dobrý a rychlý jablečný perník hotový raz dva!

Voňavá podzimní pochoutka

S příchodem podzimu se ochlazuje a dny se krátí. Příroda se halí do pestrých barev a vzduchem se line vůně spadaného listí. Právě v tomto období dozrávají jablka, hrušky a švestky, ze kterých se připravují lahodné koláče, kompoty a další dobroty. Mezi nejoblíbenější podzimní pochoutky patří bezesporu jablečný závin. Jeho příprava není složitá a zvládne ji i začátečník. Stačí smíchat hladkou mouku, máslo, cukr a vejce, vypracovat těsto a nechat ho odpočinout v chladu. Mezitím si oloupeme jablka, nakrájíme je na plátky a smícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto rozválíme na plát, poklademe jablečnou náplní, zabalíme a pečeme dozlatova.

Jednoduchý recept krok za krokem

Suroviny si nachystejte předem, ať je vše po ruce. Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Tekuté ingredience pomalu přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Připravte si formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto vlijte do formy a pečte 30-35 minut. Zda je koláč hotový, ověřte špejlí – po zapíchnutí do středu musí zůstat suchá.

Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho můžete ozdobit dle libosti. Dobrou chuť!

Tipy pro vláčný perník

Pro dokonale vláčný perník je klíčové těsto nepřehřát. Pečte ho na nižší teplotu a kratší dobu, raději zkontrolujte špejlí, zda je propečené. Po upečení nechte perník vychladnout na mřížce, aby se pod ním nehromadila pára. Pro extra vláčnost ho můžete po vychladnutí potřít rumem nebo ovocnou šťávou. Uchovávejte ho dobře zabalený v chladu a temnu, ideálně v chladnější místnosti nebo ve spíži.

Servírování a skladování

Ideální teplota pro servírování vína se liší podle druhu. Obecně platí, že bílá vína preferují nižší teplotu (kolem 8-12 °C), zatímco červená vína si nejlépe vychutnáte při teplotě 14-18 °C. Před podáváním nechte víno chvíli dýchat v otevřené lahvi, aby se rozvinuly jeho aroma.

Skladujte víno naležato na chladném a temném místě s konstantní teplotou a vlhkostí. Vyhněte se přímému slunečnímu záření a vibracím. Otevřenou lahev vína uchovávejte v lednici a spotřebujte ji do 3-5 dnů.

Publikováno: 07. 06. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: Karel Čapek

Tagy: rychlý jablečný perník | název receptu