Dokonalý malinový přeliv na vaše dezerty

Malinový Přeliv

Čerstvá chuť malin

Maliny, ty drobné a sladké plody léta, v sobě ukrývají svěží chuť a vůni, která dokáže probudit chuťové pohárky. Jejich jemná sladkost s nádechem kyselinky je ideální pro letní osvěžení. Čerstvě natrhané maliny jsou nejchutnější, ať už si je vychutnáváte jen tak samotné, nebo je přidáte do jogurtu, kaše či smoothie.

Pro zachování svěžesti a chuti malin je důležité skladovat je v chladu a spotřebovat co nejdříve. Pokud se vám podaří nasbírat větší množství, můžete je zamrazit a užívat si jejich chuť i v zimních měsících. Maliny jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují vitamíny, antioxidanty a vlákninu, které prospívají našemu organismu.

Jednoduchý recept

Někdy prostě nemáme čas na složité vaření. Známe to všichni. Práce, rodina, koníčky… a najednou je večer a my nevíme, co si dát k večeři. V takové chvíli přijde vhod jednoduchý recept z dostupných surovin. Co třeba těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmazánem? Zvučí to banálně? Možná. Ale s pár triky bude i z obyčejného jídla lahůdka. Použijte kvalitní italské těstoviny, zralá rajčata a pravý parmazán. Chuť ještě vylepší čerstvá bazalka a kapka olivového oleje. Dobrou chuť!

Rychlá příprava

Není nic lepšího než rychlá a snadná večeře po náročném dni. Naštěstí existuje spousta receptů, které vám umožní uvařit chutné a výživné jídlo během chvilky. Zkuste například těstoviny s pestem a grilovanou zeleninou, kuřecí řízky na citronu a bramborovou kaší nebo třeba salát s quinoou, avokádem a grilovaným lososem. Pro inspiraci na rychlé a snadné recepty se podívejte na internet nebo do kuchařek. S trochou kreativity a plánování si můžete vychutnat lahodné a uspokojující jídlo i v nabitém dni.

Všestranné použití

Kromě klasického použití v kuchyni se sůl uplatňuje v domácnosti i v kosmetice. Sůl do koupele uvolňuje svaly a změkčuje pokožku. Účinně odstraňuje nečistoty a mastnotu z hrnců a pánví. Směs soli a octa vyčistí připáleniny a vodní kámen v konvici. Posolená voda v misce zabrání hnědnutí oloupaných brambor. Sůl nasypaná do vázy prodlouží životnost řezaných květin. V zimě poslouží k rozmrazování chodníků a schodů.

Tipy a variace

Pro ještě intenzivnější chuť nechte maso marinovat v lednici alespoň hodinu před grilováním. Místo vepřové krkovice můžete použít kuřecí stehna bez kosti a kůže nebo hovězí steak. Experimentujte s různými druhy hořčice, například dijonskou nebo medovou. Pro pikantnější chuť přidejte do marinády chilli vločky nebo nakládané jalapeňos. Grilované maso podávejte s čerstvým pečivem, zeleninovým salátem nebo šťouchanými bramborami.

Publikováno: 11. 06. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: Karel Čapek

Tagy: malinový přeliv | recept na malinový přeliv