Sladké pokušení z trnek: Recepty, které si zamilujete

Trnky Recepty

Trnková klasika: Povidla a marmelády

Trnky, ty modré poklady podzimu, se s oblibou používají na výrobu sladkých dobrot. Ať už jde o povidla, marmelády, nebo džemy, trnky dodají vašim dezertům nezaměnitelnou chuť a aroma.

Povidla z trnek jsou klasikou, která nikdy nezklame. Jejich příprava je sice trochu zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Trnky se nejprve zbaví stopek a jádřinců, poté se pomalu vaří s cukrem a trochou vody do zhoustnutí. Hotová povidla se plní do sklenic a zavařují.

Marmeláda z trnek je oproti povidlům řidší a má kousky ovoce. Trnky se opět zbaví stopek a jádřinců, poté se vaří s cukrem a citronovou šťávou do zhoustnutí. Pro jemnější konzistenci je možné marmeládu rozmixovat.

Ať už se rozhodnete pro povidla, nebo marmeládu, trnky vám zaručí lahodný gurmánský zážitek. Tyto dobroty si můžete vychutnat na chlebu s máslem, na palačinkách, v koláčích nebo jen tak na lžičce.

Trnkové dezerty: Koláče a buchty

Trnky, ty malé modrofialové plody s trpkou chutí, evokují vzpomínky na babiččiny zahrady a podzimní dny. Ačkoliv se konzumují spíše až po přejití mrazem, kdy jejich chuť zjemní, i v syrovém stavu se dají skvěle využít v kuchyni. Zavařenina z trnek je klasikou, ale co takhle pustit se do pečení? Koláče a buchty s trnkami vás okouzlí svou jedinečnou chutí a vůní.

Srovnání receptů s trnkami
Recept Obtížnost Doba přípravy
Trnková marmeláda Střední 2 hodiny
Trnkový koláč Náročný 3 hodiny

Základem pro trnkový koláč může být křehké těsto, které se krásně doplňuje s nakyslou chutí ovoce. Pro ty, kteří preferují vláčnější variantu, je tu možnost použít těsto tvarohové. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, nezapomeňte trnky před pečením zbavit pecek. Pro ještě intenzivnější chuť můžete ovoce krátce podusit s cukrem a skořicí.

Milovníci buchet si přijdou na své s nadýchanou trnkovou buchtou. Do těsta můžete přidat i tvaroh, vanilku nebo citronovou kůru pro svěžejší chuť. Buchtu s trnkami můžete upéct klasicky na plechu nebo zvolit menší formičky na muffiny.

Ať už se rozhodnete pro koláč nebo buchtu, s trnkami jako hlavní ingrediencí nemůžete šlápnout vedle. Tyto dezerty jsou důkazem, že i z obyčejných surovin se dá vykouzlit neobyčejná pochoutka.

Voňavé pečení: Trnkové muffiny a bábovky

Trnky, ty modrofialové plody podzimu, v sobě skrývají jedinečnou chuť, která se báječně hodí do sladkého pečení. Jejich nakyslá chuť se snoubí se sladkostí těsta a vytváří tak harmonickou symfonii chutí, jež potěší nejednoho mlsouna. Ať už se rozhodnete pro nadýchané muffiny, vláčnou bábovku nebo křehký koláč, trnky dodají vašemu dezertu nezaměnitelný šmrnc.

trnky recepty

Nebojte se experimentovat s kořením! Skořice, badyán, hřebíček nebo muškátový oříšek dodají vašemu trnkovému pečení hřejivou a voňavou atmosféru podzimu. Pro ty, kteří preferují svěžejší tóny, se nabízí kombinace s citronovou nebo pomerančovou kůrou. Trnky se také skvěle doplňují s jablky, hruškami nebo ořechy, které dodají pečenému dezertu texturu a další chuťové nuance.

Nezapomeňte, že trnky před pečením důkladně omyjte a zbavte stopek. Pro intenzivnější chuť je můžete krátce povařit s trochou vody a cukru. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept, pečení s trnkami vám zaručeně přinese radost a potěšení z vlastnoručně připraveného dezertu.

Trnky v hlavní roli: Omáčky k masu

Trnky, ty modrofialové plody podzimu, skrývají v sobě překvapivě lahodnou chuť, která se skvěle hodí k masu. Zapomeňte na chvíli na klasiku v podobě džemů a likérů a pusťte se do experimentování s omáčkami. Trnková omáčka dodá vašemu pokrmu netradiční šmrnc a příjemně vás překvapí svou sladkokyselou chutí s jemným nádechem hořkosti.

Základem trnkové omáčky je povidla z trnek. Ta se připravují podobně jako švestková povidla, jen je potřeba trnky před vařením zbavit pecek. Povidla pak můžete dochutit podle libosti – skvěle se hodí skořice, hřebíček, badyán, ale i chilli nebo zázvor. Pro svěží variantu můžete přidat i trochu citronové nebo pomerančové šťávy.

Hotovou omáčku podávejte k pečenému vepřovému, hovězímu nebo zvěřině. Skvěle se hodí i ke grilovanému masu, například k žebírkům. Trnková omáčka dodá masu zajímavou chuťovou dimenzi a z obyčejného oběda se tak stane nevšední gurmánský zážitek.

Pikantní dobroty: Trnkové chutney a marinády

Trnky, drobné plody s nakyslou chutí, skrývají v sobě překvapivý potenciál pro přípravu pikantních delikates. Jejich svíravá chuť se po uvaření promění v lahodnou sladkokyselou symfonii, která skvěle doplní maso, sýry i další pokrmy. Trnkové chutney, s přídavkem cibule, zázvoru a koření jako je skořice, hřebíček a chilli, rozzáří vaše chuťové pohárky. Experimentovat můžete s různými druhy cukru, od třtinového po med, a dosáhnout tak unikátních chuťových variací.

trnky recepty

Trnky se také skvěle hodí pro přípravu marinád, které dodají masu křehkost a pikantní nádech. Stačí je rozvařit s octem, olejem, česnekem a bylinkami jako je tymián nebo rozmarýn. Pro výraznější chuť přidejte chilli papričky nebo mletý pepř. Trnková marináda se hodí zejména k vepřovému a hovězímu masu, ale experimentovat můžete i s drůbeží. Ať už se rozhodnete pro chutney nebo marinádu, trnky vám otevřou dveře do světa pikantních chutí a obohatí váš jídelníček o nevšední kulinářské zážitky.

Trnky, ty drobné fialové poklady podzimu, skrývají v sobě překvapivou sladkost a aroma, které se teplem trouby promění v nezapomenutelný gurmánský zážitek. Ať už je proměníte v koláč, povidla nebo likér, vždy vám připomenou krásu a hojnost podzimní přírody.

Anežka Malá

Trnkové osvěžení: Limonády a sirupy

Trnky, ty modrofialové plody podzimu, se nehodí jen na tradiční trnkovou omáčku k masu. Jejich svíravě trpká chuť s nádechem sladkosti je jako stvořená pro osvěžující limonády a sirupy, které vás příjemně zahřejí v chladných dnech.

Základem pro lahodnou trnkovou limonádu je pochopitelně trnkový sirup. Ten si snadno připravíte z přebraných a omytých trnek, které vaříte s vodou a cukrem do změknutí. Potom stačí šťávu přecedit přes plátýnko a máte hotovo. Sirup můžete skladovat v chladu a temnu a používat ho postupně po celý rok.

Pro přípravu limonády smíchejte trnkový sirup s perlivou vodou dle chuti. Pro osvěžující nápoj přidejte led a plátky citronu. Pokud máte rádi sladší limonády, klidně přidejte i lžíci medu.

Trnkový sirup se dá využít i k dochucení čaje, k přípravě domácí zmrzliny nebo sorbetu. Fantazii se meze nekladou!

Zahřát se s trnkami: Čaje a likéry

Trnky, ty modrofialové plody podzimu, v sobě ukrývají překvapivé bohatství chuti. Ačkoliv čerstvé trnky svou trpkostí moc nelákají, po prvních mrazících se jejich chuť promění a otevírá se tak svět kulinářských možností. Zavařujeme je na výborné marmelády a džemy, které se skvěle hodí k sýrům a pečivu. Pečeme s nimi koláče, buchty a dezerty, kde jejich nakyslá chuť báječně ladí se sladkým těstem. A co teprve voňavé trnkové víno, které zahřeje na duši i na těle během dlouhých zimních večerů! Nezapomínejme ani na trnkový likér, jehož příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Pro ty, kteří preferují jemnější chutě, je tu trnkový čaj. Stačí zalít sušené trnky horkou vodou a nechat louhovat. Pro větší aroma můžeme přidat skořici, hřebíček nebo badyán. Trnky jsou zkrátka plodem s mnoha tvářemi, který si najde své místo v každé kuchyni.

trnky recepty

Trnkové mlsání bez práce: Sušené trnky

Sušené trnky, sladká vzpomínka na podzim, která zahřeje i v zimě. Zapomenutá pochoutka našich babiček, která si znovu nachází cestu do našich spíží. A není divu! Sušené trnky jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují vitamíny, minerály a vlákninu.

Příprava je navíc až překvapivě jednoduchá. Zralé trnky stačí opláchnout, zbavit stopek a rozložit na plech. Sušit je můžete v sušičce na ovoce nebo v troubě při nízké teplotě. Trvá to sice déle, ale výsledek stojí za to. Správně usušené trnky by měly být tmavé, scvrklé a na dotek pružné.

A co s nimi pak? Možností je nespočet! Můžete je mlsat jen tak, přidávat do müsli, jogurtů nebo kaší. Skvěle se hodí i do vánočního cukroví, kompotů nebo domácích marmelád. A pokud máte rádi čaj, vyzkoušejte lahodný a voňavý trnkový čaj. Stačí zalít pár sušených trnek horkou vodou a nechat louhovat.

Sušené trnky jsou zkrátka skvělým způsobem, jak si uchovat chuť podzimu na dlouhé zimní večery. Ať už je budete mlsat jen tak, nebo je využijete v kuchyni, určitě si na nich pochutnáte.

Tipy a triky: Jak na trnky v kuchyni

Trnky, drobné plody s nakyslou chutí, skrývají v sobě překvapivě široké kulinářské využití. Ačkoliv se konzumují spíše až po prvních mrazech, kdy jejich chuť zjemní, existuje mnoho receptů, které z nich dělají lahůdku i v syrovém stavu. Zkuste například trnkový čaj s medem a citronem, který vás zahřeje během chladných večerů. Pro milovníky sladkého se nabízí trnková povidla, marmeláda nebo džem, ideální do buchet, koláčů a na palačinky. Z trnek se dá připravit i vynikající likér, jehož příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Pokud máte rádi netradiční chutě, vyzkoušejte trnkovou omáčku k masu, která se skvěle hodí k vepřovému, hovězímu i zvěřině. Trnky se dají také sušit a přidávat do müsli, jogurtů nebo dezertů. Při sběru trnek buďte opatrní na trny a nezapomeňte plody důkladně omýt. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv recept, s trnkami určitě nešlápnete vedle.

Publikováno: 17. 08. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: Karel Čapek

Tagy: trnky recepty