Oslaďte si léto s naším průvodcem druhy melounů

Druhy Melounu

Vodní meloun: Král letních dnů

Svět melounů je ale mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě klasického vodního melounu s červenou dužinou existuje i celá řada dalších druhů, které se liší tvarem, barvou, chutí i strukturou dužiny.

Mezi nejznámější druhy patří meloun žlutý, který má sladší, medovější chuť než ten červený. Oblíbený je také meloun bezsemenný, který potěší zejména ty, kteří neradí vyplivují pecky. Pro milovníky exotiky je tu pak meloun s oranžovou dužinou, který má jemnější a méně sladkou chuť.

Kromě barvy dužiny se melouny liší i tvarem. Vedle klasického kulatého tvaru existují i melouny oválné, podlouhlé, a dokonce i hranaté. Některé druhy melounů mají hladkou slupku, jiné ji mají síťovanou nebo žebrovanou.

Ať už dáváte přednost jakémukoliv druhu, meloun je skvělou volbou pro osvěžení v horkých letních dnech. Je plný vitamínů a minerálů, má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody, takže vás příjemně zavodní.

Cukrový meloun: Sladká pochoutka

Cukrový meloun, tato osvěžující pochoutka, skrývá pod svou pevnou slupkou překvapivou rozmanitost. Neexistuje totiž jen jeden druh, ale celá škála melounů s odlišnou chutí, vůní i vzhledem. Mezi nejznámější druhy patří vodní meloun s tmavě zelenou slupkou a sladkou, sytě červenou dužinou. Oblíbený je i žlutý meloun, jehož název napovídá barvu dužiny, která je sladší a aromatičtější než u vodního melounu. Méně známý, ale o to chutnější, je cukrový meloun Cantaloupe s oranžovou dužinou a výraznou, muskátovou vůní. Oblíbený je i menší Galia meloun se zelenou, síťovanou slupkou a sladkou, světle zelenou dužinou. A nesmíme zapomenout ani na exotický meloun Piel de Sapo s tmavě zelenou, skvrnitou slupkou a bílou, osvěžující dužinou. Výběr je tedy široký a každý si najde ten svůj oblíbený druh.

Galia: Aromatická specialita

Galia je oblíbeným druhem melounu, který pochází z Izraele. Tento aromatický meloun je známý svou sladkou, jemnou chutí a osvěžující vůní. Galia má kulatý tvar a její slupka je síťovaná, žlutozelené barvy. Dužina je světle zelená, šťavnatá a obsahuje mnoho drobných semínek.

Galia patří mezi letní druhy melounů a dozrává od července do září. Při výběru zralého melounu se zaměřte na jeho vůni – zralá Galia krásně voní. Také poklepáním na slupku poznáte zralý kus – zvuk by měl být dutý. Galia se hodí k přímé konzumaci, do ovocných salátů i dezertů.

druhy melounu

Kromě Galie existuje celá řada dalších druhů melounů, které se liší tvarem, barvou slupky i dužiny a samozřejmě chutí. Mezi nejznámější patří vodní meloun s červenou dužinou, cukrový meloun s oranžovou dužinou a medový meloun s zelenou dužinou. Každý druh melounu má své specifické vlastnosti a využití v kuchyni.

Honeydew: Svěží a šťavnatý

Honeydew meloun, s jeho světle zelenou slupkou a sladkou, světle zelenou dužinou, je osvěžující pochoutkou v horkých letních dnech. Jeho chuť je jemná, někdy popisována jako medově sladká, s nádechem citrusů. Honeydew patří do skupiny melounů Cantaloupe, kam patří i další oblíbené odrůdy jako Galia, Charentais a Ogen.

Melouny obecně jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamín C a draslík. Jsou také skvělým zdrojem vody, což je dělá ideální volbou pro hydrataci v horkém počasí.

Při výběru honeydew melounu hledejte kusy, které jsou těžké na svou velikost a mají hladkou, bezvadnou slupku. Zralý meloun poznáte také podle sladké vůně a mírného pružení na konci.

Kromě honeydew existuje mnoho dalších druhů melounů, každý s vlastním unikátním profilem chuti a textury. Vodní meloun je známý svou osvěžující, vodnatou dužinou a sladkou chutí. Cantaloupe má oranžovou dužinu a bohatší, aromatičtější chuť. Žlutý meloun, jak název napovídá, má jasně žlutou dužinu a sladkou, medovou chuť.

Piel de Sapo: Španělská lahůdka

Piel de Sapo, španělsky „ropuší kůže“, je meloun s oválným tvarem a zelenou slupkou s tmavě zelenými skvrnami, které připomínají kůži ropuchy. Jeho sladká, světle zelená dužina je osvěžující pochoutkou v horkých letních dnech. Piel de Sapo patří mezi vodní melouny, tedy melouny s vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií.

Vodní melouny se dělí na několik druhů, lišících se tvarem, barvou slupky i dužiny a chutí. Mezi nejznámější patří:

Meloun vodní červený: Klasický meloun s červenou dužinou a sladkou chutí.

Meloun vodní žlutý: Podobný červenému melounu, ale s jasně žlutou dužinou a jemnější, medovou chutí.

Meloun vodní bezsemenný: Speciální odrůda bez černých semínek, oblíbená pro snadnou konzumaci.

Meloun cukrový: Menší meloun s tmavě zelenou slupkou a oranžovou, velmi sladkou dužinou.

Kromě vodních melounů existují i melouny síťované, které mají hrubší slupku s charakteristickou síťkou. Mezi ně patří například:

Meloun Galia: Kulatý meloun se žlutou, síťovanou slupkou a sladkou, zelenou dužinou.

Meloun Cantaloupe: Menší meloun s oranžovou dužinou a výraznou, aromatickou chutí.

Ať už preferujete sladké vodní melouny nebo aromatické melouny síťované, existuje nespočet druhů, ze kterých si vybere každý.

druhy melounu

Svět melounů je jako duha chutí – od sladké červené klasiky, přes osvěžující žlutou, až po exotickou oranžovou s nádechem manga. Každý druh, ať už je to vodní, cukrový či medový, skrývá jedinečnou kombinaci vůně, textury a chuti, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky.

Jindřich Procházka

Charentais: Francouzský šarm

Charentais, to je synonymum pro luxus mezi melouny. Tyto francouzské skvosty, s hladkou nebo lehce síťovanou slupkou, v sobě ukrývají jasně oranžovou, delikátně sladkou dužinu. Jsou menší než klasické vodní melouny a jejich chuť je intenzivnější, s nádechem manga a citrusů. Právě pro svou delikátní chuť a aroma jsou Charentais vyhledávanou pochoutkou. Pěstují se v oblasti Charentes, odkud pochází i jejich název. Díky krátké vegetační době a specifickým půdním podmínkám získávají tyto melouny svou unikátní chuť.

Na pultech obchodů se setkáte s několika druhy melounů Charentais. Mezi nejznámější patří například Charentais vert, který poznáte podle zelené slupky a světle oranžové dužiny, nebo Charentais jaune s hladkou žlutou slupkou a bílou, velmi sladkou dužinou. Ať už zvolíte jakýkoliv druh, meloun Charentais vám zaručeně zpříjemní letní dny.

Ananasový meloun: Exotická volba

Ananasový meloun, někdy také nazývaný ananasová melounová odrůda, není samostatným druhem melounu. Jde spíše o označení pro skupinu odrůd melounu vodního (Citrullus lanatus), které se vyznačují specifickými vlastnostmi. Mezi nejznámější druhy melounů patří meloun vodní, meloun cukrový a meloun medový. Každý z nich se liší tvarem, barvou dužniny a chutí. Meloun vodní, jak už jeho název napovídá, obsahuje vysoké procento vody a je ideálním osvěžením v horkých dnech. Má světle zelenou kůru a červenou, sladkou dužninu. Meloun cukrový se vyznačuje oválným tvarem a tmavě zelenou kůrou. Jeho dužnina je oranžová a velmi sladká. Meloun medový má kulatý tvar a žlutou kůru. Jeho dužnina je světle zelená a má jemnou, medovou chuť. Ananasové melouny se vyznačují sladkou, aromatickou dužninou, která může mít barvu od světle žluté až po oranžovou. Často se v chuti objevují i ​​jemné tóny ananasu, odtud pochází i jejich název. Tyto odrůdy jsou oblíbené pro svou osvěžující chuť a atraktivní vzhled.

Bezsemenný meloun: Praktická volba

Bezsemenné melouny si v posledních letech získávají na popularitě a není se čemu divit. Pro mnoho lidí představují praktickou a chutnou alternativu ke klasickým melounům se semínky. Existuje několik druhů melounů, které se běžně prodávají jako bezsemenné. Patří mezi ně například vodní melouny, cukrové melouny a medové melouny. Ačkoliv se jim říká bezsemenné, ve skutečnosti malá, bílá, měkká semínka obsahují. Ta jsou však jedlá a není nutné je odstraňovat, což z nich dělá ideální svačinu pro děti i dospělé. Bezsemenné melouny se pěstují křížením různých odrůd melounů. Kromě absence pevných semínek se bezsemenné melouny od těch klasických liší i v chuti. Bývají sladší a šťavnatější, což je dáno vyšším obsahem cukru. To je jeden z důvodů, proč jsou tak oblíbené. Při výběru bezsemenného melounu se zaměřte na jeho vzhled. Měl by mít pevnou slupku bez známek poškození a znít dutě, když na něj poklepete.

druhy melounu

Tipy pro výběr melounu

Svět melounů je plný barev, tvarů a chutí. Než se ale pustíte do ochutnávky, je dobré vědět, co vybírat. Vodní melouny, s jejich osvěžující červenou dužinou, se dělí na odrůdy s jadérky i bez nich. Při výběru sledujte žlutou skvrnu na boku – čím je sytější, tím lépe meloun zral. U cukrových melounů, s jejich zelenou kůrou a sladkou oranžovou dužinou, se zaměřte na stopku. Pokud je suchá, meloun je zralý. Existují i méně známé druhy, jako je žlutý meloun s jeho svěží chutí, nebo medový meloun s hladkou kůrou a zelenou dužinou. Ať už zvolíte jakýkoli druh, vždy se ujistěte, že je meloun těžký na svou velikost a že při poklepání zní dutě. To jsou neklamné znaky zralosti a šťavnatosti.

Skladování a zpracování

Melouny, ať už vodní, cukrové nebo ty méně známé odrůdy, vyžadují po sklizni specifické podmínky pro skladování, aby si zachovaly svoji svěžest, chuť a texturu. Obecně platí, že melouny dozrávají i po sklizni, a proto je důležité vědět, jak s nimi zacházet. Nezralé melouny skladujte při pokojové teplotě, dokud nedosáhnou požadované zralosti. Zralé melouny uchovávejte v chladničce při teplotě okolo 7-10 °C. Takto prodloužíte jejich trvanlivost až na 2 týdny. Vodní melouny snesou i nižší teploty a v chladničce vydrží déle než melouny cukrové. Před uskladněním melouny neumývejte, voda urychluje jejich kažení. Pro delší uchování zvažte zamrazení. Melouny nakrájejte na kostky, zbavte je semínek a zmrazte v uzavřených nádobách nebo sáčcích. Takto vám vydrží až 12 měsíců. Zpracování melounů je stejně pestré jako jejich druhy. Vodní melouny jsou osvěžující samy o sobě, ale skvěle chutnají i v ovocných salátech, smoothies nebo jako sorbet. Cukrové melouny se hodí k přípravě dezertů, džemů, zavařenin nebo do ovocných salátů. Experimentujte a objevujte nové způsoby, jak si vychutnat tyto letní plody.

druhy melounu
Druh melounu Barva dužiny Přibližná hmotnost Tvar
Vodní meloun Červená, žlutá, oranžová 4 - 12 kg Kulatý, oválný
Cukrový meloun Oranžová, zelená 1 - 4 kg Oválný, kulatý

Recepty s melounem: Inspirace

Meloun je letní ovoce, které si můžeme vychutnat v mnoha podobách. Existuje mnoho druhů melounů, každý s vlastním jedinečným profilem chuti a textury. Mezi nejoblíbenější patří vodní meloun s jeho osvěžující sladkou dužinou. Cantaloupe meloun je menší s oranžovou dužinou a výraznější, sladší chutí. Galia meloun má zelenou slupku a sladkou, aromatickou dužinou. Honeydew meloun se vyznačuje hladkou, světle zelenou slupkou a sladkou, jemnou dužinou.

Každý druh melounu se hodí k přípravě jiných pokrmů. Vodní meloun je skvělý do ovocných salátů, smoothies a sorbetů. Jeho neutrální chuť se dobře kombinuje s dalšími druhy ovoce, bylinkami a dokonce i sýry. Cantaloupe meloun se hodí do salátů s rukolou, kozím sýrem a ořechy. Jeho sladká chuť se skvěle doplňuje s pikantními a slanými ingrediencemi. Galia meloun je vynikající v kombinaci s mořskými plody, jako jsou krevety nebo mušle. Jeho aromatická chuť dodá pokrmům exotický nádech. Honeydew meloun se hodí do dezertů, jako jsou dorty, koláče a zmrzliny. Jeho jemná chuť se dobře snoubí s vanilkou, kokosem a bílou čokoládou.

Publikováno: 03. 09. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: Karel Čapek

Tagy: druhy melounu