Mistr kuchař radí: Jak očistit lína a užít si jeho delikátní chuť?
Příprava nástrojů a lína
Před samotným čištěním lína si připravte vše potřebné, ať vám práce jde hezky od ruky. Budete potřebovat ostrý filetovací nůž nebo speciální nůž na ryby, pokud ho nemáte, postačí i obyčejný kuchyňský nůž s tenkou čepelí. Dále si připravte prkénko na krájení, misku na odpad a papírové utěrky na osušení ryby. Lína před čištěním nemusíte omývat, naopak, suchá ryba se lépe drží. Pokud je ale lína hodně slizká, můžete ji opatrně omýt pod tekoucí studenou vodou a osušit papírovou utěrkou.
Odstranění šupin škrabkou
Líni mají drobné, pevně usazené šupiny, které se obtížně odstraňují. Použití škrabky na ryby může tento proces značně usnadnit. Před použitím škrabky rybu opláchněte pod studenou vodou, abyste odstranili případné nečistoty a sliz. Poté lína uchopte za ocas a škrabkou táhněte od ocasu k hlavě proti směru růstu šupin. Použijte mírný tlak a dělejte krátké, pevné tahy. Dbejte na to, abyste škrabkou nepřejeli po kůži příliš silně, abyste ji nepoškodili. Pracujte opatrně kolem ploutví a břicha, kde je kůže tenčí a náchylnější k poškození. Po odstranění většiny šupin rybu znovu opláchněte pod studenou vodou, abyste odstranili všechny uvolněné šupiny. Nyní je vaše ryba připravena k dalšímu zpracování, ať už ji chcete grilovat, smažit nebo péct.
Lína nejdříve zbavíme šupin škrabkou, opatrně abychom nepoškodili jemnou kůži. Poté odřízneme hlavu a ploutve, břicho rozřízneme a vyjmeme vnitřnosti.
Radomír Vodák
Vyjmutí vnitřností břichem
Vyjmutí vnitřností břichem je metoda čištění ryb, která se s oblibou používá i u lína. Její výhodou je rychlost a také to, že nezanechává hořkou chuť, která se může objevit při neopatrném vyjmutí žlučového váčku.
Metoda | Čas čištění (min) | Náročnost | Množství odpadu |
---|---|---|---|
Škrabka na ryby | 5-10 | Střední | Malé |
Nůž | 10-15 | Vysoká | Střední |
Začněte tím, že lína uchopíte pevně do ruky a ostrým nožem naříznete břišní dutinu od řitního otvoru až k hlavě. Řez veďte opatrně, abyste neprořízli žlučový váček, který se nachází v blízkosti jater. Po naříznutí břicha opatrně vyjměte vnitřnosti. Nezapomeňte odstranit i černou blánu, která vystýlá břišní dutinu. Po vyjmutí vnitřností lína důkladně properte pod tekoucí studenou vodou.
Opláchnutí dutiny studenou vodou
Po důkladném vykuchání a odstranění šupin přichází na řadu důležitý krok – opláchnutí dutiny lína studenou vodou. Tento krok je zásadní pro odstranění zbytků krve, vnitřních orgánů a slizu, které by mohly negativně ovlivnit chuť ryby. Pro nejlepší výsledek doporučujeme použít silný proud studené vody, který důkladně propláchne dutinu. Pokud máte k dispozici, můžete lína opláchnout i pod tekoucí vodou z kohoutku. Během oplachování dutiny zkontrolujte, zda v ní nezůstaly nějaké zbytky. Důkladné opláchnutí studenou vodou je klíčové pro dosažení čisté a chutné ryby připravené k dalšímu zpracování.
Odříznutí ploutví nůžkami
Po důkladném odstranění šupin přichází na řadu další krok v čištění lína – zbavení ploutví. Pro tento úkol se nejlépe hodí ostré kuchyňské nůžky. Ploutve odstraňujeme tak, že nůžkami vedeme řez těsně podél linie těla ryby. Tím zajistíme, že na rybě nezůstanou žádné ostré kosti. Začneme hřbetní ploutví, pokračujeme prsními a břišními ploutvemi a končíme u ocasní ploutve. Při odstraňování ploutví nůžkami si dáváme pozor, abychom se neporanili o ostré špičky ploutví, zvláště u větších exemplářů lína.
Příprava lína k vaření
Líni jsou chutné ryby, ale jejich příprava k vaření může být pro někoho náročná. Nebojte se, s trochou trpělivosti to zvládne každý. Začněte tím, že si připravíte ostrou šupinovačku nebo nůž s pilkou. Lína uchopte pevně přes utěrku, aby vám neklouzal, a opatrně odstraňte šupiny. Šupiny odstraňujte směrem od ocasu k hlavě. Poté lína opláchněte pod studenou vodou a odstraňte vnitřnosti. Břišní dutinu rozřízněte od řitního otvoru až k hlavě a opatrně vyjměte vnitřnosti. Dávejte pozor, abyste nepoškodili žlučník, jinak by maso zhořklo. Nakonec lína znovu důkladně opláchněte uvnitř i zvenku a osušte papírovou utěrkou. Nyní je váš lín připraven k dalšímu zpracování. Můžete ho smažit, péct, dusit nebo grilovat.
Publikováno: 12. 11. 2024
Kategorie: jídlo a pití